Filibuster

Allikas: Vikipeedia

Filibuster on poliitilise venitamis- või viivitustaktika ehk obstruktsionismi vorm, millega püütakse seadusandlikus kogus seaduseelnõu hääletusele panekut edasi lükata.[1] Tavapäraselt on selle aluseks rahvaesindajate õigus piiramatuteks sõnavõttudeks, samuti kasutatakse õigust esitada eelnõusse parandusettepanekuid. Enamasti kasutab filibustrit, nagu ka teisi obstruktsionismi vorme, opositsioon, kuna koalitsioonil on võimalik soovimatud eelnõud häälteenamusega maha hääletada.

Sageli peetakse filibustri käigus asjakohatuid kõnesid, lugedes ette näiteks rongide sõiduplaani või Homerose eeposi. Samas võivad ka teemakohased sõnavõtud kesta tunde.[1]

Filibustri ajalugu on pikk, teada on Cato Noorema Caesari-vastased filibustrikatsed vabariikliku Rooma senatist.

Mitmel pool maailmas on filibuster keelustatud või on seatud piirangud sõnavõttude pikkusele, arvule ja sisule. USA Kongressi Esindajatekojas keelustati filibuster 1842. aastal, ehkki 1854. aastal toimus Esindajatekojas taas üks tuntumaid filibustreid Kansase-Nebraska seaduse arutelu käigus. USA Kongressi Senatis on filibuster ent tänaseni lubatud, ehkki praktiliselt kasutatakse seda harva - enamasti piirdutakse ähvardustega.[1]

Filibustrit on eri erakonnad korduvalt kasutanud ka Eestis[2]. Selle kasutamist on USA eeskujul õigustanud Igor Gräzin[2], filibustri keelustamist on nõudnud Juhan Telgmaa[3].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 http://www.riigikogu.ee/rito/index.php?id=11633&highlight=lahendi&op=archive2
  2. 2,0 2,1 https://web.archive.org/web/20010920123457/https://www.postimees.ee/leht/97/06/21/arvamus.htm
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. mai 2001. Vaadatud 5. veebruaril 2012.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)