Ficki fajansimanufaktuur

Allikas: Vikipeedia

Ficki fajansimanufaktuur oi aastatel 1772–1782 Tallinnas tegutsenud keraamikamanufaktuur, mille toodanguks olid serviisid, keeruliste kaunistustega aromaatnõud, maitseainete alused, puuviljavaagnad, toosid ja soolatopsid ning pisiplastika.

Ficki fajansimanufaktuuri aroomivaas

Tallinna Raeapteegi rentnik Carl Christian Fick[1] asutas 1772. aastal Tallinnas, praeguse Luise tänava kohal fajansimanufaktuuri. Toodang oli valmistatud kohaliku sinisavi ja välismaise valge savi segust. Selle manufaktuuri toodang oli valge tinaglasuuriga kaetud ja glasuuripealsete värvidega kaunistatud.

Manufaktuur lõpetas tegevuse 1782. aastal ning lühikese tegevusaja tõttu jäi vabriku kogutoodang arvatavasti tagasihoidlikuks. Meie ajani säilinud esemeid on seetõttu väga vähe ning need on äärmiselt väärtuslikud.

Ficki fajanss on teistest selgelt eristatav oma vormiterviklikkuse, dekoratiivsuse ja lopsaka lilldekoori kaudu ning kujunenud kollektsionääridele tõsiseks ahvatluseks. Mnufaktuuri toodang, mida tuntakse ka lihtsalt Tallinna fajansi nime all, on säilinud vähe, eri muuseumides on kokku ehk 150 eset, erakogude kohta andmed puuduvad. Mõneesemeliste kogudena leidub Tallinna fajanssi Läti, Soome, Rootsi, Taani, Saksamaa, Prantsusmaa muuseumides. Esinduslik kollektsioon on Peterburis Ermitaažil[2].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Fick, Carl Christian (1730-1792), Deutschbaltisches biographisches Lexikon 1710-1960 (DBBL) (1970)
  2. Linnamuuseumi kogudes leiduv Carl Fick’i portselan on üha hinnalisem, linnamuuseum.ee

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]