Ferrol

Allikas: Vikipeedia
Ferrol

galeegi Ferrol
hispaania Ferrol
Ferroli raekoda

Pindala 82,65 km²
Elanikke 66 799

Koordinaadid 43° 29′ N, 8° 14′ W
Ferrol (Hispaania)
Ferrol

Ferrol on linn Loode-Hispaanias Galicia autonoomses piirkonnas A Coruña provintsis. Linn asub Atlandi ookeani rannikul.

2019. aasta rahvaloenduse kohaselt elab linnas 66 799 inimest, mis teeb sellest suuruselt Galicia seitsmenda asula.

Linn on suurema osa oma ajaloost olnud suur mereväe laevaehituskeskus. Alates varajase Bourboni dünastia aegadest on ta olnud Hispaania mereväe põhjaosa merendusosakonna pealinn.17. sajandil oli Ferrol Euroopa tähtsaim arsenal. Tänaseni asub linnas mõni suurem Navantia laevaehituse tehas.

Ferrol kujunes linnana välja 18. sajandi keskel: sajandil, mis valitses valgustusajastu vaim. Linn on ajalooliselt seotud mere, avaliku ja sõjalise sektoriga, kuna 1726. aastal loodi see mereväebaasiks, mille eesmärk oli kontrollida Hispaania merehuve. Ferroli ajalooline taust on poliitilist laadi, nagu ka tema valik mereväebaasina. Riigi- ja mereväepoliitika mõju on seal tunda rohkem kui mujal, sest see on otseselt seotud linna arenguga ja põhjustab vahelduvat rahvastiku vähenemist. Ferrol on muutustega kaasa läinud ja püüdnud kohandada olevikku olemasolevate võimaluste järgi: Võimalus oskuslikult konkureerida kaasaegse laevaehituse sektoris võimaldab tagad tagada tööhõive järgmistele põlvkondadele.

Ferrol on avatud ja kiiresti uuenev linn, mis on siiski säilitanud oma ajaloolised eripärad merelinnana. Seal leidub rohkelt erakordset arhitektuurilist ja tööstuslikku pärandit, gastronoomiat ja looduse ilu. Ferrolil on kaheksa linnaosa: Ferrol Vello, Canido, Caranza, Catabois, Ensanches (A y B), Esteiro ja La Magdalena.

Ferrol on kuulsa Camino de Santiago ühe raja, Inglise raja (Camino Ingles, hisp. k.) alguspunkt. Sealt saab alguse pikkade traditsioonidega palverännurada, mis viib Santiago de Compostela katedraalini. Teekonna pikkus on ligi 120 km. Rada on võimalik läbida etappidena ning teelistel on võimalik ööbida selleks spetsiaalselt mõeldud alberguedes (hisp. k) ehk palverändurite hostelites. Traditsioonidest lähtudes on palveränduri ametliku tunnustuse saamiseks vaja see läbida jalgsi ja iga päev koguda vähemalt 2 templimärki spetsiaalsesse palveränduri passi, mille saab endale soetada sadamas asuvast turismiinfo kontorist. Passi ettenäitamisel saab teeline ööbida eelpool mainitud palveränduri hostelis.

Üks Ferroli varem tähtsaid sõjalisi ehitisi ja arhitektuurilisi vaatamisväärsusi on kahtlemata San Felipe loss, mis on ehitatud lahe suudmeavasse. Põhilise ehitusmaterjalina on kasutatud graniiti. Teisel pool lahte kõrgub kaitsekindlus La Palma. Varem olid lossid eraldatud ketiga, et takistada vaenlase laevade ligipääsu linnale.

Ferroli asukoht Galicia kaardil

Viited[muuda | muuda lähteteksti]