Mine sisu juurde

Fakel

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib eraarmeest; teiste tähenduste jaoks vaata Fakel (täpsustus)

Fakel
Asutatud 2023
Riik  Venemaa
Haru Gazprom Neft
Osa Venemaa kaitseministeerium
Gazprom

Fakel (vene keeles факел, tõrvik) on Venemaa naftafirma Gazprom Neft poolt subsideeritav eraarmee (sarnane "Wagnerile"), mis võitleb Ukraina vägede vastu Venemaa-Ukraina sõjas.

"Fakeli" asutas 2023. aastal Venemaa riikliku gaasimonopoli Gazpromi tütarettevõte Gazprom Neft, et olla lojaalsem alternatiiv Wagneri grupile, mis oli sel ajal hakanud kokku põrkama Venemaa kõrgeima juhtkonnaga tarnete ja taktika küsimustes. Grupp asutati koos kahe teise Gazpromi eraarmeega: "Plamja" ja "Potok". "Fakel" ja "Plamja" alluvad väidetavalt otse Venemaa kaitseministeeriumile, samas kui "Potok" liitus eraarmeega "Redut", mis on samuti Venemaa kaitseministeeriumi kontrolli all. "Fakeli" ja teiste Gazpromi juhitavate eraarmeede värbamisbaas on Gazpromi töötajad, lubades neile, et Ukrainas viibimise ajal nende töökohad säilivad. Suur osa võitlejatest on Gazpromi turvamehed.[1]

Wagner grupi endine juht Jevgeni Prigožin oli "Fakeli" suhtes kriitiline, pidades organisatsiooni Wagneri grupi konkurendiks. Prigožin väitis, et "Fakeli" sõdurid nägid sõda esimest korda Bahmuti lahingus, kus neile tehti ülesandeks Wagneri küljed katta, kuid nad ei suutnud seda teha, mille tulemuseks oli edukas Ukraina kõrvalmanööver, mis tõi kaasa suure hulga Wagneri kaotusi. Prigožin väitis, et üksusel oli halb väljaõpe ja varustus ning puudusid "taktikalise taseme komandörid". "Fakel" osales ka Soledari lahingus.[2][3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "It's not just Wagner At least three Gazprom-linked private military companies now have fighters in Ukraine". Meduza (inglise). 16. mai 2023. Vaadatud 13. juunil 2024.
  2. Hlushchenko, Olha (27. aprill 2023). "ISW says competition between Russian PMCs is growing in Bakhmut". Ukrainska Pravda (inglise). Vaadatud 13. juunil 2024.
  3. Ivanova, Polina; Miller, Christopher; Seddon, Max (2. juuni 2023). "'Stream' and 'Torch': the Gazprom-backed militias fighting in Ukraine". Financial Times. Vaadatud 13. juunil 2024.