Füsioterapeut

Allikas: Vikipeedia

Füsioterapeut (inglise keeles Physiotherapist) on kõrgharidusega vastava teoreetilise ning praktilise väljaõppe saanud spetsialist, kes tegeleb liigutuste funktsiooni hindamise ja taastamisega.

Füsioterapeut hindab tugi-liikumisaparaadi seisundit, koostab spetsiaalse raviprogrammi, mis vastab patsiendi vajadustele ja on talle jõukohane. Füsioterapeudi ülesannete hulka kuulub jälgida raviprotsessi ja muuta eelnevalt koostatud programmi, kui see on vajalik. Füsioterapeut aitab perekonnal aru saada haige probleemidest ning mõista, kas ja millal on vaja pakkuda abi, annab patsiendile nõu õigete abivahendite valimisel ja jagab soovitusi milliste erialaspetsialistide poole pöörduda probleemi paremaks lahendamiseks. Füsioterapeut veendub, et kliinikust ära minnes on patsient iseseisev ja saanud vajalikud juhised edasi tegutsemiseks.

Tema tööülesanded on kliendi funktsionaalsete võimete hindamine ja parandamine, kliendi nõustamine, töö dokumenteerimine ning abivahendite kohandamine. Kliendi funktsionaalsete võimete parandamiseks kasutab ta kehalisi harjutusi (rööbas puudel, matil, teraapiapallil, basseinis), massaaži ja erinevaid füüsikalise ravi meetodeid. Füsioteraapia protsess koosneb erinevatest etappidest: füsioterapeutilisest hindamisest, füsioteraapia planeerimisest ja teostusest ning seatud eesmärkidele hinnangu andmisest.

Füsioterapeudi poole pöördutakse tavaliselt sooviga probleeme ennetada, neid ravida, või aru saada, miks ja kuidas tekivad korduvad vigastused. Põhjalik hindamine on alati eduka raviseansi ja paranemisprotsessi alustala. Seetõttu on füsioterapeudi esmane tööprotsess hindamine, millega saab tuvastada võimalikud murekohad ning seeläbi leida võimalikud ravivõimalused.

Füsioteraapia eesmärk on ennetada, leevendada või korrigeerida liikumispiiranguid ja funktsionaalseid häireid, mis võivad olla tingitud erinevatest terviseprobleemidest, vigastustest, operatsioonidest või vananemisest.

Füsioterapeudid kasutavad erinevaid meetodeid ja harjutusi, et aidata patsientidel taastada või parandada lihasjõudu, liikuvust, tasakaalu ja koordinatsiooni. Lisaks tegelevad nad valu leevendamisega ning õpetavad patsientidele eneseabi harjutusi ja strateegiaid, et säilitada või parandada nende üldist elukvaliteeti.

Füsioterapeudid võivad töötada erinevates tervishoiuasutustes, sealhulgas haiglates, kliinikutes, taastusravikeskustes, spordimeditsiini valdkonnas või iseseisva praktikuna. Nende tegevus on suunatud mitmesuguste patsientide, sealhulgas laste, täiskasvanute ja eakate abistamisele erinevate terviseprobleemide korral.

Eesti füsioterapeudid[muuda | muuda lähteteksti]

Kui Eestis soovitakse osutada füsioteraapia teenust siis on füsioterapeudi tegevusluba kohustuslik. . Seda sõltumata kas teenust osutatakse Tervisekassa rahastusel või patsiendile tasulisena.

Eestis saab füsioterapeudi tegevusluba ja kutsetunnistus kontrollida Eesti Füsioterapeutide Liidu leheküljelt külalisele, valides füsioterapeutide register ja sisestades otsingukasti füsioterapeudi nime. Füsioterapeudi nime järel on EI/JAH, vastavalt sellele kas füsioterapeudil on füsioteraapia kõrgharidus/kehtiv kutsetunnistus.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti Füsioterapeutide Liit