Erle Kont

Allikas: Vikipeedia

Erle Kont on eesti dirigent ja klarnetist.

Kont alustas oma haridusteed Tartu I Muusikakoolis Tiit Veigeli juhendamisel. Edasised õpingud toimusid Tartu Heino Elleri nimelises Muusikakoolis, kus tema õpetajaks oli Tõnu Kalm. 2014. aastal pälvis ta noore õpetlase stipendiumi õppimaks Sibeliuse Akadeemias klassikalise muusika interpretatsiooni,[1] kus ta oli esmalt professor Harri Mäki ja hiljem tuntud nüüdismuusika klarnetisti Kari Kriikku klarnetiklassis.

Aastatel 2020-2021 õppis Kont Sibeliuse Akadeemias puhkpilliorkestri dirigeerimist Petri Komulaineni juhendamisel. Õpingute raames dirigeeris ta peaaegu kõiki Soome professionaalseid puhkpilliorkestreid.

2021. aastast saadik õpib Kont Sibeliuse Akadeemia sümfooniaorkestri dirigeerimise erialal Sakari Oramo juures.

Kont on dirigeerinud selliseid orkestreid nagu BBC Šoti Sümfooniaorkestrit, Helsingi Filharmooniat, Helsingi Raadio Orkestrit, Tapiola Sinfonietat, Oulu Sinfoniat, Jyväskylä Sinfoniat, Joensuu Linnaorkestrit, Vaasa Linnaorkestrit, Pori Sinfonietat, Ploiesti Filharmooniat jt.

2017. aastal asutas Erle Kont nüüdismuusika organisatsiooni TaHe (Tartu Heli), mille eesmärgiks on eesti heliloojate muusika tutvustamine kodu- ja välismaal ning kaasaegse muusika kuulajaskonna laiendamine Tartus. TaHe ühendab Tartu piirkonnas tegutsevaid heliloojaid, interpreete ja kaasaegse muusika sõpru.

Kont on mitmete noorte eesti heliloojate teoste esmaesitaja. Ta on esmaettekandnud Marta-Liisa Talveti, Kaisa Kuslapuu, Anni Avi, Gerta Raidma, Saimi-Ester Kortelaineni, Algis Pauljukaitise, Marili Tomingase, Liisa Hõbepappeli, Adena Antoni ning Heidi Hassineni teoseid.

Viited

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 30. august 2017. Vaadatud 29. augustil 2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]