Ühendkuningriik

Allikas: Vikipeedia
Redaktsioon seisuga 23. september 2018, kell 19:49 kasutajalt Pikne (arutelu | kaastöö) (Eemaldatud muudatus 5103859, mille tegi 80.235.30.93 (arutelu))
 See artikkel räägib riiginimest "Ühendkuningriik"; Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi kohta vaata artiklit Suurbritannia

Ühendkuningriik, lühend ÜK[1] (inglise keeles United Kingdom, lühend UK), on lühendatud nimekuju Suurbritannia eestikeelsest ametlikust nimest "Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriik". Aastatel 1801-1922 kuulus katoliiklik Iirimaa igakülgselt varasema "Suurbritannia ja Iirimaa Ühendkuningriigi" koosseisu, kuni saavutas pärast Iiri Iseseisvussõda aastaks 1922 otsese sõltumatuse. Iirimaa jättis iseseisvudes protestantliku Põhja-Iirimaa, põhilise osa ajaloolisest Ulsteri provintsist, viimase enda tahtel jäänukina Ühendkuningriigi koosseisu.

Kuigi Suurbritannia saart ning seda ümbritsevaid saari hõlmav Suurbritannia (ehk Inglismaa, Šotimaa ja Wales) on vaid osa kuningriigist (sellesse kuulub ka Iirimaa saarel asuv Põhja-Iirimaa), kasutatakse eestikeelse põhinimena siiski nime Suurbritannia.

Ingliskeelses kirjasõnas eelistatakse kasutada nimekujusid United Kingdom ja UK. Nimekuju Great Britain kasutatakse harvem.

"Ühendkuningriik" on KNAB-i järgi lühendnimi, mis on samas staatuses nagu Lõuna-Aafrika Vabariigi kohta "Lõuna-Aafrika" ja Dominikaani Vabariigi kohta "Dominikaani".[2]

Mõnikord kasutatakse selle riigi nimena ka nime "Inglismaa", kuigi Inglismaa ei ole tänapäeval omaette riik, vaid Suurbritannia üks ajalooline osa. Kuigi selline nimekasutus on eesti traditsioonis olemas, ei ole see praeguste keelenormide kohaselt korrektne. Mõned autorid (näiteks Lauri Vahtre) kasutavad siiski teadlikult Suurbritannia kohta nime "Inglismaa". Inglismaaks on riiki nimetatud ka näiteks raamatus "XIX olümpiamängud: Mexico 1968" (Tallinn 1970).

Vaata ka

Viited

  1. ÜK keeleabi.eki.ee
  2. Lühendnimed KNAB-is