Matraaliad

Allikas: Vikipeedia

Matraaliad (Matralia) oli religioosne pidustus Rooma riigis.

Matraaliaid peeti 11. juunil jumalanna Mater Matuta auks. Need rajas legendaarne Servius Tullius. Seal palvetasid kõigepealt tädid oma õdede laste eest, hoides neid kätel, ja siis oma laste eest. Päev pühendati jumalanna Mater Matutale ('hommikune jumalanna'), keda austati Mater Matuta templis Roomas Forum Boariumi ääres (Aedes Matris Matutae), sest teda samastati kevade, sünni ja kasvu jumalanna Fortuna Reduxiga. Kultuses said osaleda ainult roomlannadest naised, orjataridele oli see keelatud. Pidustuse ajal viidi templisse orjatar. Teda peksti ja ta aeti ära.

Ovidiuse järgi on vaenulikkus orjataride vastu seotud muistendiga Teeba printsessist Inost. Tema abikaasa, Boiootia kuningas magas ühe oma orjatariga ning sai nõnda teada, et tema naine kavatseb tappa oma lapsed esimesest abielust. Kui see avalikuks tuli, viskus Ino merre, aga nereiidid päästsid ta ja viisid Tevere jõe suudmesse. Tema enda lapsed tapeti, seega hoolitses ta nüüd oma õe Semele poja Bakchose/Dionysose eest. Sellepärast keskendutigi sellel pidustusel tädidele.

Ohverdati jahust, meest ja õlist tehtud kooke, mida küpsetati savinõudes. Üks matroonidest, kes ei olnud oma abikaasat veel kaotanud, ehtis Mater Matuta kuju pärjaga.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Traditional festivals, kd 2, M-Z, lk 264.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]