Nalja Madis: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Kopo25 (arutelu | kaastöö)
Eesti huumoritrükised
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Nalja Madis''' oli huumori ja satiiriajakiri, mis ilmus [[1903]]. aastal ebaregulaarselt [[Keila|Keilas]]<ref>[http://erb.nlib.ee/?kid=13207532 ERB "Nalja Madis"]</ref>. Seda andis välja [[Jakob Jaason]].
'''Nalja Madis''' oli huumori- ja satiiriajakiri, mis ilmus [[1903]]. aastal ebaregulaarselt [[Keila|Keilas]]<ref>[http://erb.nlib.ee/?kid=13207532 ERB "Nalja Madis"]</ref>. Seda andis välja [[Jakob Jaason]].


Kuna tsaarivalitsus takistas ajakirja [[Meie Mats (ajaleht)|Meie Mats]] trükki ja levitamist, aga see ajakiri oli rahva seas väga populaarne<ref>[http://entsyklopeedia.ee/artikkel/meie_mats1 EE - Meie Mats]</ref>, siis oli Nalja Madis peamiselt [[Meie Mats (ajaleht)|Meie Mats]]i asemel augutäiteks.
Kuna tsaarivalitsus takistas ajakirja [[Meie Mats (ajaleht)|Meie Mats]] trükkimist ja levitamist, aga see ajakiri oli rahva seas väga populaarne<ref>[http://entsyklopeedia.ee/artikkel/meie_mats1 EE - Meie Mats]</ref>, oli Nalja Madis peamiselt [[Meie Mats (ajaleht)|Meie Mats]]i asemel augutäiteks.


Ajakirja trükiti [[Tallinn]]as A. Kullapi trükikojas. 1903. aasta juunis keelas [[Tartu]] uus tsensor Nalja Madise väljaandmise, kuigi eelmine tsensor oli avaldamisloa andnud. Vahepeal oli jõudnud A. Kullapi trükikoda suurema osa ajakirjadest juba ära trükkida ja kirjastajalegi üle andnud, kes oli need jõudnud ka juba maha müüa<ref>[http://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=saarlaneew19030617.2.2&st=1&l=et Saarlane : üleüldine politika ajaleht maa- ja linnarahvale, nr. 24, 17 juuni 1903 - Isamaalt (lk 2)]</ref>. Ajakiri jätkas ilmumist [[Nalja Liisa]] nime all.
Ajakirja trükiti [[Tallinn]]as A. Kullapi trükikojas. 1903. aasta juunis keelas [[Tartu]] uus tsensor Nalja Madise väljaandmise, kuigi eelmine tsensor oli avaldamisloa andnud. Vahepeal oli jõudnud A. Kullapi trükikoda suurema osa ajakirjadest juba ära trükkida ja kirjastajalegi üle andnud, kes oli need ka juba maha müünud.<ref>[http://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=saarlaneew19030617.2.2&st=1&l=et Saarlane : üleüldine politika ajaleht maa- ja linnarahvale, nr. 24, 17 juuni 1903 - Isamaalt (lk 2)]</ref> Ajakiri jätkas ilmumist [[Nalja Liisa]] nime all.


== Viited ==
== Viited ==

Redaktsioon: 12. märts 2019, kell 02:38

Nalja Madis oli huumori- ja satiiriajakiri, mis ilmus 1903. aastal ebaregulaarselt Keilas[1]. Seda andis välja Jakob Jaason.

Kuna tsaarivalitsus takistas ajakirja Meie Mats trükkimist ja levitamist, aga see ajakiri oli rahva seas väga populaarne[2], oli Nalja Madis peamiselt Meie Matsi asemel augutäiteks.

Ajakirja trükiti Tallinnas A. Kullapi trükikojas. 1903. aasta juunis keelas Tartu uus tsensor Nalja Madise väljaandmise, kuigi eelmine tsensor oli avaldamisloa andnud. Vahepeal oli jõudnud A. Kullapi trükikoda suurema osa ajakirjadest juba ära trükkida ja kirjastajalegi üle andnud, kes oli need ka juba maha müünud.[3] Ajakiri jätkas ilmumist Nalja Liisa nime all.

Viited