Lucrezia Landriani: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Legobot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 3 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
Oursana (arutelu | kaastöö)
1. rida: 1. rida:
<table cellspacing="5" style="width:22em;margin-left:10px;float:right;border: solid 1px #aaa;font-size:80%;line-height:1.4em;">
<table cellspacing="5" style="width:22em;margin-left:10px;float:right;border: solid 1px #aaa;font-size:80%;line-height:1.4em;">
<tr><th colspan="2" style="text-align:center; font-size:125%;">Lucrezia Landriani</th></tr>
<tr><th colspan="2" style="text-align:center; font-size:125%;">Lucrezia Landriani</th></tr>
<tr><td colspan="2" style="text-align:center;">[[Pilt: Antonio_del_Pollaiuolo_-_Profile_Portrait_of_a_Young_Lady_-_Google_Art_Project.jpg|200px]]<br />Lucrezia Landriani portree,<br />[[Domenico Veneziano]] õlimaal</td></tr>
<tr><td colspan="2" style="text-align:center;">[[Pilt: Piero del Pollaiuolo - Profile Portrait of a Young Lady - Gemäldegalerie Berlin - Google Art Project.jpg|200px]]<br />Lucrezia Landriani portree,<br />[[Domenico Veneziano]] õlimaal</td></tr>
<tr><th bgcolor="#f2f2f2" >Sündinud</th><td>u 1440<br />[[Milano]], [[Lombardia]], [[Itaalia]]</td></tr>
<tr><th bgcolor="#f2f2f2" >Sündinud</th><td>u 1440<br />[[Milano]], [[Lombardia]], [[Itaalia]]</td></tr>
<tr><th bgcolor="#f2f2f2" >Surnud</th><td>teadmata</td></tr>
<tr><th bgcolor="#f2f2f2" >Surnud</th><td>teadmata</td></tr>

Redaktsioon: 21. jaanuar 2019, kell 21:07

Lucrezia Landriani

Lucrezia Landriani portree,
Domenico Veneziano õlimaal
Sündinudu 1440
Milano, Lombardia, Itaalia
Surnudteadmata
Rahvusitaalia
TuntudGaleazzo Maria Sforza, Milano hertsogi, kaaslannana
ReligioonRooma katoliiklik
Kaaslasedkrahv Gian Piero Landriani (abikaasa)
Galeazzo Maria Sforza, Milano hertsog
LapsedPiero Landriani
Bianca Landriani
Carlo Sforza
Caterina Sforza
Chiara Sforza
Alessandro Sforza

Lucrezia Landriani (sünd u 1440) oli Milano hertsogi Galeazzo Maria Sforza kaaslanna ja nimeka vallaslapse, Imola sinjoora, Forlì krahvinna, Caterina Sforza, ema. Lucrezial oli hertsogiga veel vähemalt kolm last ning kaks last oma abikaasaga.

Elu

Lucrezia oli krahv Gian Piero Landriani abikaasa, kes oli Galeazzo Maria Sforza (24. jaanuar 144426. detsember 1476; Milano hertsogi Francesco Sforza ja hertsoginna Bianca Maria Visconti poeg) õukondlane ja lähedane sõber. Galeazzo Mariast saanuks pärast isa surma 8. märtsil 1466 Milano hertsog.

Lucrezia sündis Milanos 1440. a paiku; lähemad andmed tema nooruse ja vanemate kohta puuduvad. Domenico Veneziano maalitud kaasaegselt portreelt Lucreziast näeb vaataja blondijuukselist, sinisilmset, kõrgelaubalist ja peente näojoontega kena daami. Oma kaasa, Gian Pieroga, oli tal kaks last, poeg Piero Landriani, kellest hiljem sai Forlimpopoli kindluse kastellaan; ja tütar, Bianca Landriani, kes abiellus Tommaso Feo’ga, Ravaldino kindluse kastellaani ja Caterina Sforza lähedase sugulasega. Lucrezia’st sai Galeazzo Maria südamedaam 1460. a paiku, kui Galeazzo Maria oli kuueteistaastane.

Luzrecial ja Galeazzo Marial oli vähemalt neli ühist last:

  • Carlo Sforza, Magenta krahv.
  • Caterina Sforza, Imola sinjoora, Forlì krahvinna (1463 – 28. mai 1509), abiellus kolm korda.
  • Chiara Sforza (1467–1531).
  • Alessandro Sforza, Francavilla valitseja (14651523), kes oli abielus Barbara dei Conti Balbiani di Valchiavenna’ga, kellega tal oli tütar, Camilla.

Lucrezia lapsed tunnistati seaduslikeks ning kasvatati üles hertsogi õukonnas, kõrvuti Galeazzo seaduslike lastega. Peamiseks kasvatajaks oli siiski laste isapoolne vanaema, Bianca Maria Visconti. Galeazzo ja Lucrezia kõige andekamaks ja tähelepandavamaks lapseks oli Caterina, kes sai vanaemalt õpetust nii diplomaatia kui sõjapidamise alal. Need oskused olid hädavajalikud 15. sajandi Itaalia poliitilises õhkkonnas, mille märksõnadeks olid linn–riikide ja nende valitsejate pingelisest omavahelisest võistlusest ajendatud intriigid, sõnamurdlikkus, salamõrvad ja lakkamatu võimuvõitlus.

Galeazzo Maria Sforza torgati surnuks 26. detsembril 1476 San Stefano kirikus Milanos. Seejärel sai hertsogiks Galeazzo ainus seaduslik poeg Gian Galeazzo Sforza.

Lucrezia Landriani surmaaeg on teadmata.

Galeazzo Maria Sforza, Milano hertsogi, Lucrezia laste isa, portree;
Piero Pollaiuolo maal, Uffizi galerii, Firenze