Raï: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MoroccoCentral (arutelu | kaastöö)
Uus lehekülg: ''''Raï''' (Araabia keeles: راي‎‎), mõnikord kirjutatakse ka '''rai''' on vorm Alžeeria folk muusikast, mille ajalugu ulatab tagasi kuni 1920'ndate aastateni.'
 
MoroccoCentral (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Raï''' ([[Araabia keel]]es: راي‎‎), mõnikord kirjutatakse ka '''rai''' on vorm [[Alžeeria]] folk muusikast, mille ajalugu ulatab tagasi 1920'ndatesse aastatesse. Raï lauljaid kutsutakse nimega ''cheb'' ([[Araabia keel|Araabia keeles]]: شاب)(või ''shabab'' ehk ''noor'') vastandina sõnale ''sheikh'' ([[Araabia keel|Araabia keeles]]: شيخ)( mõnikord ka ''shaykh'' ehk ''vana''), nimi mida antakse [[Chaabi]] lauljatele. Traditsioon tekkis linnades nagu [[Oran]], [[Relizane]], [[Mostaganem]], [[Chlef]], [[Aïn Témouchent]] ja [[Sidi-Bel-Abbès]], peamiselt vaeste hulgas. Traditsiooniliselt laulsid ainult mehed, aga 20. sajandi lõpuks muutusid ka naislauljad täiesti tavaliseks. Raï laulusõnad räägivad enamasti sotsiaalsetest probleemidest, nagu näiteks haigused ja [[Euroopa]] kolooniad, mis on mõjutanud kohalikku populatsiooni.
'''Raï''' ([[Araabia keel]]es: راي‎‎), mõnikord kirjutatakse ka '''rai''' on vorm [[Alžeeria]] [[folk muusika]]st, mille ajalugu ulatab tagasi kuni 1920'ndate aastateni.

Redaktsioon: 2. oktoober 2017, kell 22:34

Raï (Araabia keeles: راي‎‎), mõnikord kirjutatakse ka rai on vorm Alžeeria folk muusikast, mille ajalugu ulatab tagasi 1920'ndatesse aastatesse. Raï lauljaid kutsutakse nimega cheb (Araabia keeles: شاب)(või shabab ehk noor) vastandina sõnale sheikh (Araabia keeles: شيخ)( mõnikord ka shaykh ehk vana), nimi mida antakse Chaabi lauljatele. Traditsioon tekkis linnades nagu Oran, Relizane, Mostaganem, Chlef, Aïn Témouchent ja Sidi-Bel-Abbès, peamiselt vaeste hulgas. Traditsiooniliselt laulsid ainult mehed, aga 20. sajandi lõpuks muutusid ka naislauljad täiesti tavaliseks. Raï laulusõnad räägivad enamasti sotsiaalsetest probleemidest, nagu näiteks haigused ja Euroopa kolooniad, mis on mõjutanud kohalikku populatsiooni.