Fiskars: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Kribiitik (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
12. rida: 12. rida:
| võrguleht = http://www.fiskars.ee/
| võrguleht = http://www.fiskars.ee/
}}
}}
'''Fiskars Oyj Abp''' on [[Soome]] tarbetoodete firma, mis on tuntud eeskätt kääride, kirveste ja nugade valmistajana. Ettevõttel on üle 9000 töötaja 30 riigis. Fiskars grupi müügitulu [[2015]]. aastal oli 1,105 miljardit eurot. Fiskarsi tooted on saadaval enam kui 100 riigis.<ref name=":0" />
'''Fiskars Oyj Abp''' on [[Soome]] tarbetoodete firma, mis on tuntud eeskätt [[käärid]]e, [[kirves]]te ja [[nuga]]de valmistajana. Ettevõttel on üle 9000 töötaja 30 riigis. Fiskarsi grupi müügitulu [[2015]]. aastal oli 1,105 miljardit eurot. Fiskarsi tooted on saadaval enam kui sajas riigis.<ref name=":0" />


[[Pilt:Fiskars-scissors.jpg|thumb||left|Fiskarsi oranži käepidemega käärid]]
[[Pilt:Fiskars-scissors.jpg|thumb||left|Fiskarsi oranži käepidemega käärid]]
Esimene paar Fiskarsi kääre toodeti enam kui 130 aastat tagasi. Üks firma tuntumaid tooteid, oranžid käärid, disainiti aastal [[1967]]. Tegemist oli esimeste plastmassist käepidemega kääridega maailmas. [[1977]]. aastal asutas Fiskars käärivabriku USA-s. Fiskarsi oranž värv registreeriti Soomes ametliku kaubamärgina [[2003]]. aastal ja Ameerika Ühendriikides [[2007]]. aastal. Alates Fiskarski oranžide kääride müügile tulekust on neid müüdud üle miljardi eksemplari. <ref name=":0" />
Esimene paar Fiskarsi kääre toodeti enam kui 130 aastat tagasi. Üks firma tuntumaid tooteid, oranžid käärid, disainiti aastal [[1967]]. Tegemist oli esimeste plastkäepidemega kääridega maailmas. [[1977]]. aastal asutas Fiskars käärivabriku USA-s. Fiskarsi oranž värv registreeriti Soomes ametliku kaubamärgina [[2003]]. aastal ja Ameerika Ühendriikides [[2007]]. aastal. Alates Fiskarski oranžide kääride müügile tulekust on neid müüdud üle miljardi eksemplari. <ref name=":0" />


== Ajalugu ==
== Ajalugu ==
Fiskarsi rajas [[1649]]. aastal [[Holland]]i kaupmees [[Peter Thorwöste]], algusaastatel valmistati firmas naelu, traati, nugasid, kõplaid, rattaid ning muid raudtooteid.
Fiskarsi rajas [[1649]]. aastal [[Holland]]i kaupmees [[Peter Thorwöste]], algusaastatel valmistati firmas naelu, traati, nugasid, kõplaid, rattaid ning muid metalltooteid.


[[1783]]. aastal võttis rauatehase üle perekond Björkman ning tegelema hakati peamiselt [[Vasemaak|vasemaagi]] töötlemisega.
[[1783]]. aastal võttis rauatehase üle perekond Björkman ning tegelema hakati peamiselt [[Vasemaak|vasemaagi]] töötlemisega.
24. rida: 24. rida:
[[1822]]. aastal ostis [[Turu]]st pärit apteeker [[Johan Jacob Julin]] Fiskarsi tehase ja keskenduti [[raud|raua]] töötlemisele.
[[1822]]. aastal ostis [[Turu]]st pärit apteeker [[Johan Jacob Julin]] Fiskarsi tehase ja keskenduti [[raud|raua]] töötlemisele.


[[1832]]. aastal asutati [[Fiskari]] külas Soome esimene söögiriistatehas ning lisaks nugadele hakati valmistama kahvleid ja kääre. [[1837]]. aastal rajati Fiskarisse Soome esimene masinatsehh, kus 1830. aastatel valmistati riigi esimene [[auruvedur]]. Fiskars tootis ka põllundustehnikat ning tehases toodeti üle miljoni [[Ader|adra]].
[[1832]]. aastal asutati [[Fiskari]] külas Soome esimene söögiriistatehas ning peale nugade hakati valmistama kahvleid ja kääre. [[1837]]. aastal rajati Fiskarisse Soome esimene masinatsehh, kus 1830. aastatel valmistati riigi esimene [[auruvedur]]. Fiskars tootis ka põllundustehnikat ning tehases toodeti üle miljoni [[Ader|adra]].


[[1915]]. aastal noteeriti Fiskars [[Helsingi börs]]il.
[[1915]]. aastal noteeriti Fiskars [[Helsingi börs]]il.
30. rida: 30. rida:
[[Euroopa]] kiire majanduse ja tööstuse arenemise ajal oli Fiskars innovatsiooni esirinnas ning firma laiendas oma tootevalikut, rajati ka Soome esimene metallvedrude vabrik.
[[Euroopa]] kiire majanduse ja tööstuse arenemise ajal oli Fiskars innovatsiooni esirinnas ning firma laiendas oma tootevalikut, rajati ka Soome esimene metallvedrude vabrik.


[[1929]]. aastal tabas Soome majandust kriis ja see aeglustas Fiskars`i laienemist. Kriisi mõju tõttu sai ettevõtte juhtkond oma plaani alustada masstootmist ellu viia alles [[Teine Maailmasõda|Teise Maailmasõja]] lõpus.
[[1929]]. aastal tabas Soome majandust kriis ja see aeglustas Fiskarsi laienemist. Kriisi mõju tõttu sai ettevõtte juhtkond oma plaani alustada masstootmist ellu viia alles [[Teine Maailmasõda|Teise Maailmasõja]] lõpus.


Ettevõtte laienemine algas käärivabriku asutamisega [[Ameerika Ühendriigid|Ameerika Ühendriikides]].
Ettevõtte laienemine algas käärivabriku asutamisega [[Ameerika Ühendriigid|Ameerika Ühendriikides]].

Redaktsioon: 4. jaanuar 2017, kell 23:50

Fiskars Oyj Abp
Asutatud 1649
Asutajad Peter Thorwöste
Peakorter Helsingi
Valdkonnad Tarbetooted
Tooted Käärid, aiatööriistad, köögitarbed, keraamika, noad, matkavarustus, paadid
Käive Tõus 1,105 miljardit € (2015)
Töötajaid >9000
Allüksused Iittala
Gerber
Royal Copenhagen
Waterford
Wedgwood
Arabia
Gilmour Nelson
Hackman
Leborgne
Royal Albert
Royal Doulton
Rogaska
Kitchen Devils
Rörstrand
Koduleht http://www.fiskars.ee/

Fiskars Oyj Abp on Soome tarbetoodete firma, mis on tuntud eeskätt kääride, kirveste ja nugade valmistajana. Ettevõttel on üle 9000 töötaja 30 riigis. Fiskarsi grupi müügitulu 2015. aastal oli 1,105 miljardit eurot. Fiskarsi tooted on saadaval enam kui sajas riigis.[1]

Fiskarsi oranži käepidemega käärid

Esimene paar Fiskarsi kääre toodeti enam kui 130 aastat tagasi. Üks firma tuntumaid tooteid, oranžid käärid, disainiti aastal 1967. Tegemist oli esimeste plastkäepidemega kääridega maailmas. 1977. aastal asutas Fiskars käärivabriku USA-s. Fiskarsi oranž värv registreeriti Soomes ametliku kaubamärgina 2003. aastal ja Ameerika Ühendriikides 2007. aastal. Alates Fiskarski oranžide kääride müügile tulekust on neid müüdud üle miljardi eksemplari. [1]

Ajalugu

Fiskarsi rajas 1649. aastal Hollandi kaupmees Peter Thorwöste, algusaastatel valmistati firmas naelu, traati, nugasid, kõplaid, rattaid ning muid metalltooteid.

1783. aastal võttis rauatehase üle perekond Björkman ning tegelema hakati peamiselt vasemaagi töötlemisega.

1822. aastal ostis Turust pärit apteeker Johan Jacob Julin Fiskarsi tehase ja keskenduti raua töötlemisele.

1832. aastal asutati Fiskari külas Soome esimene söögiriistatehas ning peale nugade hakati valmistama kahvleid ja kääre. 1837. aastal rajati Fiskarisse Soome esimene masinatsehh, kus 1830. aastatel valmistati riigi esimene auruvedur. Fiskars tootis ka põllundustehnikat ning tehases toodeti üle miljoni adra.

1915. aastal noteeriti Fiskars Helsingi börsil.

Euroopa kiire majanduse ja tööstuse arenemise ajal oli Fiskars innovatsiooni esirinnas ning firma laiendas oma tootevalikut, rajati ka Soome esimene metallvedrude vabrik.

1929. aastal tabas Soome majandust kriis ja see aeglustas Fiskarsi laienemist. Kriisi mõju tõttu sai ettevõtte juhtkond oma plaani alustada masstootmist ellu viia alles Teise Maailmasõja lõpus.

Ettevõtte laienemine algas käärivabriku asutamisega Ameerika Ühendriikides.

21. sajandil on Fiskars keskendunud tarbetoodetele ning ettevõte on omandanud mitmeid brände. [2][1]

Fiskarsi tütarfirma Iittala toodetud küünlaalus

Fiskarsile kuuluvad brändid:[3]

Viited

  1. 1,0 1,1 1,2 "Meie pärand". www.fiskars.ee. vaadatud 02.01.2017.
  2. "INTRODUCING FISKARS". www.fiskarsgroup.com. vaadatud 02.01.2017.
  3. "Our Brands". www.fiskarsgroup.com. vaadatud 02.01.2017.