Jalukse ringvall-linnus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Jalukse ringvall-linnus''' on muinaslinnus [[Lääne maakond|Lääne maakonnas]] [[Lääne-Nigula vald|Lääne-Nigula vallas]] [[Jalukse]] küla endise Perti talu karjamaal, [[Tallinn-Keila-Haapsalu maantee]]st 200 m.
'''Jalukse ringvall-linnus''' on muinaslinnus [[Lääne maakond|Lääne maakonnas]] [[Lääne-Nigula vald|Lääne-Nigula vallas]] [[Jalukse]] küla endise Perti talu karjamaal, [[Tallinna–Keila–Haapsalu maantee|Tallinna–Keila–Haapsalu maanteest]] 200 m.


==Kirjeldus==
==Kirjeldus==
Tegemist on tüüpilise Läänemaal esinevate ringvallidega linnustega mis on rajatud I aastatuhande ekr - II aastatuhandeni prk. Tänaseks on linnus erinevate tööde käigus veidi üle pool linnusealast hävinud.
Tegemist on Läänemaale tüüpilise ringvallidega linnusega, nagu neid rajati ajavahemikus I aastatuhandest eKr kuni II aastatuhandeni pKr. Tänapäevaks on erinevate tööde käigus veidi üle poole linnusealast hävinud.


Ringvall-linnus asub tasasel maal ja oli endast kujutanud 5 m laiust ja 0,5 m kõrgust ringvalli. Vallid on rajatid liivasest mullast ning kividest. Muinaslinnuse õueala 30-35 m läbimõõduga. Jalukse ringvall-linnus ilmselt rajatud I aastatuhandel pKr. <ref>http://laanemaa.arheoloogia.info/muistised/jalukse-linnusease</ref> <ref>/Tõnisson, E. 2008. Eesti muinaslinnad. Muinasaja teadus 20, lk. 260/</ref>
Ringvall-linnus asub tasasel maal. See kujutas endast 5 m laiust ja 0,5 m kõrgust ringvalli. Vallid olid rajatud liivasegusest mullast ja kividest. Muinaslinnuse õueala oli 30–35 m läbimõõduga. Jalukse ringvall-linnus on ilmselt rajatud I aastatuhandel pKr.<ref>http://laanemaa.arheoloogia.info/muistised/jalukse-linnusease</ref> <ref>/Tõnisson, E. 2008. Eesti muinaslinnad. Muinasaja teadus 20, lk. 260/</ref>


==Viited==
==Viited==

Redaktsioon: 11. august 2015, kell 09:47

Jalukse ringvall-linnus on muinaslinnus Lääne maakonnas Lääne-Nigula vallas Jalukse küla endise Perti talu karjamaal, Tallinna–Keila–Haapsalu maanteest 200 m.

Kirjeldus

Tegemist on Läänemaale tüüpilise ringvallidega linnusega, nagu neid rajati ajavahemikus I aastatuhandest eKr kuni II aastatuhandeni pKr. Tänapäevaks on erinevate tööde käigus veidi üle poole linnusealast hävinud.

Ringvall-linnus asub tasasel maal. See kujutas endast 5 m laiust ja 0,5 m kõrgust ringvalli. Vallid olid rajatud liivasegusest mullast ja kividest. Muinaslinnuse õueala oli 30–35 m läbimõõduga. Jalukse ringvall-linnus on ilmselt rajatud I aastatuhandel pKr.[1] [2]

Viited

  1. http://laanemaa.arheoloogia.info/muistised/jalukse-linnusease
  2. /Tõnisson, E. 2008. Eesti muinaslinnad. Muinasaja teadus 20, lk. 260/

Välislingid