Kliimamuutuse leevendamine: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
sisu juurde
1. rida: 1. rida:
'''Kliimamuutuse leevendamine''' (inglise ''climate change mitigation'') on tegevused, mille eesmärk on [[kasvuhoonegaasid]]e, sh [[süsihappegaas]]i (CO<sub>2</sub>) heitkoguste vähendamine, CO<sub>2</sub> sidumine [[mets]]ade ja [[ookean]]ide elutegevuse kaasabil või CO<sub>2</sub> kogumine allmaareservuaaridesse<ref name="SEI"/>.
'''Kliimamuutuse leevendamine''' (inglise ''climate change mitigation'') tähistab tegevusi, mille eesmärk on leevendada [[kliimamuutus]]te kiirust ja mõju. Põhiliselt vaadeldakse selle all [[kasvuhoonegaasid]]e, sh [[süsihappegaas]]i (CO<sub>2</sub>) heitkoguste vähendamist ning atmosfääris leiduva CO<sub>2</sub> sidumist [[mets]]ade ja [[ookean]]ide elutegevuse kaasabil või läbi CO<sub>2</sub> kogumise allmaareservuaaridesse<ref name="SEI"/>.


Süsihappegaasi heitmete vähendamiseks on oluline energiatootmise muutmine keskkonnasõbralikumaks ja energiatarbimise vähendamine. See hõlmab näiteks [[taastuvenergia]] kasutamise laiendamist, [[tuumaenergia]] laiemat kasutamist, majade paremat soojustamist, [[Säästev transport|säästvat transporti]], jms.
==Vaata ka==

*[[Kliimamuutus]]
Suur osa riike on [[ÜRO kliimamuutuste raamkonventsioon]]i liikmed, mille eesmärgiks on stabiliseerida atmosfääris olevate kasvuhoonegaaside kontsentratsioon sellisele tasemele, mis hoiaks ära ohtlikud inimese poolt esilekutsutud globaalse kliimasüsteemi muutused. 2010 leppisid selle liikmed kokku, et püüavad hoida keskmise temperatuuri tõusu väiksemana kui 2,0 °C võrreldes [[tööstusrevolutsioon]]i eelse ajaga. Seni on maailma keskmine temperatuur tõusnud juba 0,8 ºC.<ref>[http://www.eea.europa.eu/et/themes/climate/intro Kliimamuutused] Euroopa Keskkonnaagentuur</ref>
*[[Kliimamuutustega kohanemine]]

Kuna kliimamuutused näivad vältimatud, siis võetakse ühtlasi ette samme [[kliimamuutustega kohanemine|kliimamuutustega kohanemiseks]].


== Viited ==
== Viited ==

Redaktsioon: 26. juuli 2015, kell 21:19

Kliimamuutuse leevendamine (inglise climate change mitigation) tähistab tegevusi, mille eesmärk on leevendada kliimamuutuste kiirust ja mõju. Põhiliselt vaadeldakse selle all kasvuhoonegaaside, sh süsihappegaasi (CO2) heitkoguste vähendamist ning atmosfääris leiduva CO2 sidumist metsade ja ookeanide elutegevuse kaasabil või läbi CO2 kogumise allmaareservuaaridesse[1].

Süsihappegaasi heitmete vähendamiseks on oluline energiatootmise muutmine keskkonnasõbralikumaks ja energiatarbimise vähendamine. See hõlmab näiteks taastuvenergia kasutamise laiendamist, tuumaenergia laiemat kasutamist, majade paremat soojustamist, säästvat transporti, jms.

Suur osa riike on ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni liikmed, mille eesmärgiks on stabiliseerida atmosfääris olevate kasvuhoonegaaside kontsentratsioon sellisele tasemele, mis hoiaks ära ohtlikud inimese poolt esilekutsutud globaalse kliimasüsteemi muutused. 2010 leppisid selle liikmed kokku, et püüavad hoida keskmise temperatuuri tõusu väiksemana kui 2,0 °C võrreldes tööstusrevolutsiooni eelse ajaga. Seni on maailma keskmine temperatuur tõusnud juba 0,8 ºC.[2]

Kuna kliimamuutused näivad vältimatud, siis võetakse ühtlasi ette samme kliimamuutustega kohanemiseks.

Viited

  1. Säästva arengu sõnaseletusi. Säästva Eesti Instituut, SEI Tallinn. [1] (vaadatud 11.08.2011)
  2. Kliimamuutused Euroopa Keskkonnaagentuur