Princetoni Ülikool: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P r2.7.2) (Robot: eemaldatud ckb:زانکۆی پرینستون
KamikazeBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.3) (Robot: lisatud ckb:زانکۆی پرینستۆن
140. rida: 140. rida:
[[sk:Princeton University]]
[[sk:Princeton University]]
[[sl:Univerza Princeton]]
[[sl:Univerza Princeton]]
[[ckb:زانکۆی پرینستۆن]]
[[sr:Универзитет Принстон]]
[[sr:Универзитет Принстон]]
[[fi:Princetonin yliopisto]]
[[fi:Princetonin yliopisto]]

Redaktsioon: 24. jaanuar 2013, kell 19:04

Princetoni Ülikool

Princetoni Ülikool on eraülikool, mis asub kolmes maakonnas Princetoni piirkonnas New Jerseys USAs. Kool asub Princetonis, Princetoni vallas ja Lääne-Windsori vallas ja on üks kaheksast Ivy League'i kuuluvast ülikoolist.

Algselt asutati ta 1746 aastal Elizabethis New Jerseys kui College of New Jersey. 1756. aastal viidi Princetoni ja 1896 nimetati ümber “Princeton University”.[1] Princeton oli neljas kõrgharidust andev asutus USAs.[2] Nii Princeton kui ka Pennsylvania Ülikool soovivad mõlemad olla neljandad, kuid Pennsylvania kasutas alguses asutamisaastat 1749, mis tegi ta viiendaks, kuid 1899 aastal otsustati, et ta asutati hoopis 1740. Pikemalt vaata: “Building Penn's Brand” ja “Princeton vs. Penn: Which is the Older Institution?”.

Erinevalt teistest tollel ajal rajatud ülikoolidest, polnud Princeton tol ajal ametlikult religioosse kallakuga. Tal on küll olnud sidemeid Presbüteri kirikuga, kuid hetkel pole tal tudengitele religioosseid nõudmiseid.[3][4]

Ülikoolil on oma kustimuuseum, kus on ligi 60 tuhat originaalteost kogu maailmast, erinevatest ajastutest ja erinevatest liikidest. Osa skulptuure on paigutatud ka õue ühiselamute ümbrusesse.

Ülikoolil on oma, suuruselt kolmas ülikoolide seas, gooti stiilis kabel, kus toimuvad ava- ja lõpuaktused.

Princeton on oma rahastatuselt maailma rikkaimaid ülikoole tänu oma lõpetajate ja sponsorite annetustele.[5] Osa sellest rikkusest on paigutatud ka kunstiteostesse sellistelt kunstnikelt nagu Claude Monet ja Andy Warhol.

Ülikooli ühiselamustes on kohti kõigile tudengitele kogu nelja-aastaseks õppeks ja üle 95 protsendi üliõpilastest elabki seal, kuna piirkonnas on pinna üürimine kallis.

Bakalaureuseõppes on võimalik lõpetada kas Bachelor of Arts (A.B.) või Bachelor of Science insenerialal (B.S.E.).

Magistriõppes (The Graduate School) saab õppida humanitaar-, sotsiaalteaduste, loodusteaduste ja insenertehnilistes programmides. Doktoriõpe on kõigil neil programmidel.

Galerii

Viited

  1. ""Princeton's History" — Parent's Handbook, 2005–06". Princeton University. 2005. Vaadatud 20. september 2006. {{cite web}}: eiran tundmatut parameetrit |month= (juhend)
  2. Princetonis räägitakse, et see oli "neljas kolledž, mis rajati Briti Põhja-Ameerikasse."Princeton University, Office of Communications. "Princeton in the American Revolution". Vaadatud 7. mai 2007.
  3. Kohustuslik kirikukülastus eksisteeris kahel korral päevas 1882 aastal ja kohustus lõpetati 1964: http://etcweb1.princeton.edu/cgi-bin/mfs/05/Companion/university_chapel.html?15#mfs
  4. Princeton University, Office of Communications. "Princeton in the American Revolution". Vaadatud 7. mai 2007.:
  5. "Endowment Climbs Past $13 Billion". The Daily Princetonian. 2006.

Välislingid

Mall:Link FA