Siinai mägi: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
file
FoxBot (arutelu | kaastöö)
P r2.6.5) (robot lisas: ga:Sliabh Shíonáí
36. rida: 36. rida:
[[fa:کوه سینا]]
[[fa:کوه سینا]]
[[fr:Mont Sinaï]]
[[fr:Mont Sinaï]]
[[ga:Sliabh Shíonáí]]
[[hy:Սինայ (լեռ)]]
[[hy:Սինայ (լեռ)]]
[[hi:माउण्ट सिनाई]]
[[hi:माउण्ट सिनाई]]

Redaktsioon: 5. veebruar 2012, kell 16:56

Siinai mägi

Siinai mägi on Vana Testamendi järgi paik, kus Issand tegi Iisraeli rahvaga lepingu ja andis neile Moosese vahendusel oma seadused (vt Moosese seadused) (2 Mo 24:16-18).

Selle sündmuse täpseks toimumiskohaks peetakse Jabal Sīnā’ mäge (rööpnimi Jabal Mūsá 'Moosese mägi') Siinai poolsaare lõunaosas.

See mägi on 2285 meetrit kõrge ja asub Siinai poolsaare kõrgeima, 2629 m kõrguse Katherina mäe lähedal. Lähedal on teisigi Siinai mäest kõrgemaid tippe.

Selleks, et jõuda mäe tippu, tuleb üldjuhul lähtuda Katherina mäe jalamil olevast Katherina kloostrist. Klooster asub Katherina mäe jalamil umbes 1260 m kõrgusel merepinnast.

Siinai mäe tipu viib kaks põhilist teed, mis algavad Katharina kloostrist. Pikema ja tasasema tee Siket El Bashait läbimiseks kulub jalgsi 2,5 tundi ning seda saab läbida ka kaameliga. Järsem ja otsesem tee Siket Sayidna Musa koosneb niinimetatud 3750 patukahetsuse sammust ning algab kloostri taga jäärakus.

Siinai mäe tipu lähedal on mošee ja kreeka õigeusu kabel, mis 1934 püstitati 16. sajandist pärit kiriku varemetele. Kabelis asub väidetavalt kivi, millest Issand tegi Moosese käsulauad. Tipu lähedal asub ka niinimetatud Moosese koobas, kus Mooses olevat oodanud, kuni Jumal talle käsulauad andis.