Paabeli torn: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
total remake
1. rida: 1. rida:
{{See artikkel|on ehitisest; tõlkelastekirjanduse auhinnast vaata artiklit [[Paabeli Torn]]}}
{{See artikkel|on ehitisest; tõlkelastekirjanduse auhinnast vaata artiklit [[Paabeli Torn]]}}
{{ToimetaAeg|kuu=jaanuar|aasta=2009}}
{{ToimetaAeg|kuu=jaanuar|aasta=2009}}
'''Paabeli torn''' oli [[tsikuraat]], mis ehitati umbes 3500 aastat tagasi [[Nebukadnetsar II]] ajal Kesk-[[Mesopotaamia]]s.
Paabeli torn oli kõige suurem tsikuraat (alus 91x91 m, kõrgus 33 m)
Paabeli torn oli peetud vanal ajal maailmaimeks.
Torn oli ehitatud tellistest ja seitsmekorruseline.
Tsikuraadi tippu viisid trepid.
Torn asus Babülonis ja oli pühendatud viljakusjumal Mardukile.
Babüloni vangi sattunud heebrealased võisid templi ehitamisest osa võtta.
Torni tipus oli tempel, kus oli jumala elukoht.


'''Paabeli torn''' oli [[Piibel|piiblilegendi]] järgi taevani ulatuv torn, mille rajasid maailmalinna [[Paabel]]i uhkeks muutunud asukad. Jumal vihastas nende kavatsuse peale ning segas ära ehitajate keeled, nii et need ühel päeval järsku enam omavahel kõnelda ei saanud, läksid laiali ning jätsid torniehituse pooleli.

==Ajalooline tagapõhi==

Legendi Paabeli tornist on seostatud mitme ajaloolise ehitisega. Kõige sagedamini peetakse selle aluseks [[Babülon]]i [[tsikuraat]]i nimega [[Etemenanki]], mis ehitati umbes [[610 eKr]] [[Assüüria]] kuninga [[Nebukadnetsar II]] ajal.

Hilisemate kirjelduste järgi (seda on maininud ka [[Herodotos]]) oli tsikuraat seitsmekorruseline. Välistrepid viisid selle tippu, kus paiknes tempel, milles elas [[Babüloonia]] riigijumal [[Marduk]]. Tellistest ehitatud hoone oli 91 meetrit kõrge ning selle põhi oli ristkülikukujuline. Seda on nimetatud maailmaimeks, ehkki [[Vana-Kreeka]]st pärit [[Seitse maailmaimet|seitsme maailmaime]] loendites seda tavaliselt ei mainita.

On võimalik, et Assüüria vallutuse järel Babüloni küüditatud heebrealased võtsid Etemenanki ehitusest osa ning sealtkaudu jõudis legend Paabeli tornist [[Vana Testament|Vanasse Testamenti]].

[[Kategooria:Mesopotaamia]]
[[Kategooria:Piibel]]
[[Kategooria:Tornid]]
[[Kategooria:Tornid]]



Redaktsioon: 23. veebruar 2011, kell 21:23

 See artikkel on ehitisest; tõlkelastekirjanduse auhinnast vaata artiklit Paabeli Torn

Paabeli torn oli piiblilegendi järgi taevani ulatuv torn, mille rajasid maailmalinna Paabeli uhkeks muutunud asukad. Jumal vihastas nende kavatsuse peale ning segas ära ehitajate keeled, nii et need ühel päeval järsku enam omavahel kõnelda ei saanud, läksid laiali ning jätsid torniehituse pooleli.

Ajalooline tagapõhi

Legendi Paabeli tornist on seostatud mitme ajaloolise ehitisega. Kõige sagedamini peetakse selle aluseks Babüloni tsikuraati nimega Etemenanki, mis ehitati umbes 610 eKr Assüüria kuninga Nebukadnetsar II ajal.

Hilisemate kirjelduste järgi (seda on maininud ka Herodotos) oli tsikuraat seitsmekorruseline. Välistrepid viisid selle tippu, kus paiknes tempel, milles elas Babüloonia riigijumal Marduk. Tellistest ehitatud hoone oli 91 meetrit kõrge ning selle põhi oli ristkülikukujuline. Seda on nimetatud maailmaimeks, ehkki Vana-Kreekast pärit seitsme maailmaime loendites seda tavaliselt ei mainita.

On võimalik, et Assüüria vallutuse järel Babüloni küüditatud heebrealased võtsid Etemenanki ehitusest osa ning sealtkaudu jõudis legend Paabeli tornist Vanasse Testamenti.