Passionaarne tõuge: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P teisaldas lehekülje Passionaarsed tõuked pealkirja Passionaarne tõuge alla
Ivo Vahur (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{keeletoimeta}}
{{keeletoimeta}}
'''Passionaarne tõuge''' on [[Lev Gumiljov]]i passionaarse etnogeneesi teoorias mikromutatsioon, mis kutsub [[populatsioon]]is esile passionaarse tunnuse ja viib uute etniliste süsteemide tekkele sellest mõjutatud piirkondades. See on Maal jälgitav ribade kujul, mis on laiusega 200-400 km ja pikkusega umbes 0,5 planeedi ümbermõõdust. Need kulgevad pikkus ja laiusmeridiaanide suhtes eri nurkade all. Analüüsides erinevaid eeldusi passionaarsete tõugete päritolu kohta kaldus L.N.Gumilev hüpoteesi kasuks, et tõuked on kosmilise päritoluga (kiirgus avakosmosest ), sest ühegi maise põhjusega ei õnnestunud seletada nende lineaarset vormi ja suurt ulatust maapinna. Seejuures on nende liinilaadne kuju suuresti kunstlik, sest etniliste süsteemide tekke aeg ega koht, pole täpselt teada.
'''Passionaarne tõuge''' on [[Lev Gumiljov]]i passionaarse [[etnogenees]]i [[teooria}}s mikromutatsioon, mis kutsub [[populatsioon]]is esile passionaarse tunnuse ja viib uute etniliste süsteemide tekkele sellest mõjutatud piirkondades. See on Maal jälgitav ribade kujul, mis on laiusega 200-400 km ja pikkusega umbes 0,5 planeedi ümbermõõdust. Need kulgevad pikkus ja laiusmeridiaanide suhtes eri nurkade all. Analüüsides erinevaid eeldusi passionaarsete tõugete päritolu kohta kaldus L.N.Gumilev [[hüpotees]]i kasuks, et tõuked on kosmilise päritoluga (kiirgus avakosmosest ), sest ühegi maise põhjusega ei õnnestunud seletada nende lineaarset vormi ja suurt ulatust maapinna. Seejuures on nende liinilaadne kuju suuresti kunstlik, sest etniliste süsteemide tekke aeg ega koht pole täpselt teada.

Redaktsioon: 5. detsember 2010, kell 01:16

Passionaarne tõuge on Lev Gumiljovi passionaarse etnogeneesi [[teooria}}s mikromutatsioon, mis kutsub populatsioonis esile passionaarse tunnuse ja viib uute etniliste süsteemide tekkele sellest mõjutatud piirkondades. See on Maal jälgitav ribade kujul, mis on laiusega 200-400 km ja pikkusega umbes 0,5 planeedi ümbermõõdust. Need kulgevad pikkus ja laiusmeridiaanide suhtes eri nurkade all. Analüüsides erinevaid eeldusi passionaarsete tõugete päritolu kohta kaldus L.N.Gumilev hüpoteesi kasuks, et tõuked on kosmilise päritoluga (kiirgus avakosmosest ), sest ühegi maise põhjusega ei õnnestunud seletada nende lineaarset vormi ja suurt ulatust maapinna. Seejuures on nende liinilaadne kuju suuresti kunstlik, sest etniliste süsteemide tekke aeg ega koht pole täpselt teada.