Tiibadjutant: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
+iw be, bg, de, lt, ru; Kategooria:Sõjaväelised auastmed
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Tiibadjutant''' ([[saksa keel]]es ''Flügeladjutant'', [[vene keel]]es ''Флигель-адъютант'', ) oli sõjaväeline auaste.
{{keeletoimeta}}
Tiibadjutant (vene keeles ''Флигель-адъютант'', saksa keeles ''Flugeladjutant'') — sõjaväeline auaste.


Esialgselt oli ohvitseriauastmes [[adjutant]] ehk asetäitja /abiline keisri, [[feldmarssal]]i või [[generalissimus]]e juures. ,
Esialgselt tähistas nimetus [[ohvitser]]iauastmes [[adjutant]]i keisri, [[feldmarssal]]i või [[generalissimus]]e juures.


Hiljem 19. sajandi algusest kuni 1917. aastani aunimetus, mis omistati keisri õukonna juurde arvatud ohvitsidele.
Hiljem, [[19. sajand]]i algusest kuni [[1917]]. aastani, oli see aunimetus, mis omistati keisri õukonna juurde arvatud ohvitseridele.


Tiibadjutandi auaste oli kasutusel ka Saksamaal, Suurbritannias, Bulgaarias.
Tiibadjutandi auaste oli kasutusel ka [[Saksamaa]]l, [[Suurbritannia]]s, [[Bulgaaria]]s.



== Kuulsamaid tiibadjutante Venemaa Keisririigis ==

Peale 1824. aasta [[dekabristid]]e rahutusi [[Senati väljak]]ul autasustati 15. jaanuaril 1825. aastal keisrit ning korda kaitsnud sõjaväelasi tiibadjutandi auastmega:
* suurvürst Nikolai Pavlovitši kõiki 7-t adjutanti- Kavelin, Perovski, N. Godein, parun von [[Dellingshausen]], Lazarev, Adelberg ja krahv Ivelitš; troonipärija [[Aleksander III]] kasvataja (''Мердер''), Peterburi sõjakindralkuberneri [[Mihhail Miloradovitš]]i adjutant - krahv [[Zoege von Manteuffel|Manteuffel]],
7 kaardiväeosade juhti: [[Grenageripolk]]-N. Stürler, [[Pavlovski polk]]-Arbuzov, [[Izmailovo polk]]-Simanski, Jäägripolk-Gartong, 1. suurtükiväebrigaad-Nesterovski, Ratsaväe suurtükiväebrigaad-Gerbel ja Ratsaväe-pioneeri eskardron-[[von Sass]]; 11 ohvitseri, kes tegutsesid silmapaitsvalt valitsusvägede koosseisus või olid sellel päeval haavatatud- [[Preobraženski polk]]- Mikulin, Titov, Ignatjev; Moskva polk - Hvoštšinskija krahv [[Lieven]]; Grenaderipolk - vürst Meštšerski ja parun Zalts; Palvovski polk -Bermann; Soome polk - A.F. Moller ja ratsaväepolk - Velio ja Zararževski. Senati väljakul teenistuskohustsuste täitmisel olnutest ainult 8 isikut: Semjonovski polk-Albrecht, Štegelman, [[Izmailovo polk]]-[[de Witte]] ja Veselovski, [[Jäägripolk]]-Sarger, [[Preobraženski polk]]- Prjanišnikov, 1. ratsaväepolk- Šeremetjev ja 2. ratasaväepolk-Lanskoi; Semjonovski polgu ober-ohvitser kapten Derban-Skorotetski; sapööripataljonist Bell, Dragunipataljonist - Šembel ja Husaaripataljonist parun [[Arps von Arpshofen]].


[[Kategooria:Sõjaväelised auastmed]]
[[Kategooria:Sõjaväelised auastmed]]

Redaktsioon: 17. veebruar 2009, kell 18:31

Tiibadjutant (saksa keeles Flügeladjutant, vene keeles Флигель-адъютант, ) oli sõjaväeline auaste.

Esialgselt tähistas nimetus ohvitseriauastmes adjutanti keisri, feldmarssali või generalissimuse juures.

Hiljem, 19. sajandi algusest kuni 1917. aastani, oli see aunimetus, mis omistati keisri õukonna juurde arvatud ohvitseridele.

Tiibadjutandi auaste oli kasutusel ka Saksamaal, Suurbritannias, Bulgaarias.