Théoden: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: Theoden on üks tegelasi J. R. R. Tolkieni triloogias "Sõrmuste Isand == Taust == Theoden on sündinud 2948. aastal Gondoris.Tema vanemateks olid Thengel ja Lossarnach...
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 26. august 2008, kell 14:22

Theoden on üks tegelasi J. R. R. Tolkieni triloogias "Sõrmuste Isand

Taust

Theoden on sündinud 2948. aastal Gondoris.Tema vanemateks olid Thengel ja Lossarnachi Morwen. Pere jääb Gondorisse 2953 aastani mil Thengelist saab Rohani kuningas. Theoden on viie aastane kui pere läheb Rohanisse.Tal oli ka neli õde, üks vanem õde ja kolm nooremat õde.Noorim neist on Theodwyn, kes on Theodenile kalleim.


Theoden abiellub Elfhildiga. 2978 aastal sünnib neil poeg Theoderd, Elfhild aga sureb sünnitusel. 2980. aastal sureb Theodeni isa Thengel ja Theodenist saab Rohani kuningas. Theodred armastab oma rahvast ja maad väga.Oma valitsemisaja alguses oli Theoden väga võimas ja elujõuline valitseja. Ta oli ise Rohani Esimene Marssal ja juhtis ise oma vägesid. Theoden oli väga osav ratsutaja ja ohu korral ratsutas ta ise koos oma meestega välja võilema. Ta kandis iidset mõõka Herugrimi. Rohan jäi kaua rahusse, kuid oht ähvardas neid nii Mordorist kui Raudlinnast.

Theodeni Ratsurimargi pea marssal oli Eastfoldi Eomund, kes abiellus theodeni õe Theodwyniga. 3002. aastal Eomund tapeti orki ratsanike poolt aga Theodwyne haigestus ning suri peagi pärast seda. Kui Theodwyn ja tema abikaasa Eomund on surnud, võtab ta oma õe kaks lastEomeri ja Eowyni ning kasvatab nad ülesse nagu oma lihased lapsed. Ka Theodeni poeg Theodred suhtub neisse nagu oma lihasesse õesse ja venda.


Theoden nimetab oma poja Theodredi Rattsurimargi Teiseks Marssalika ning Eomeri kasvades saab temast Rattsurimargi Kolmas Marssal. Hamast saab aga kuninga koja valverühma kapten ning Elfhelmist Edorase garnisoni juht.


3014. aasta algusel Theoden haigestub. Thoden muutub justkui enneaegu vanaks, enne rühika mehe selg tõmbub kühmu ja ta närbub kui vana inimene. Theoden oli siis vaid 66 aastat vana aga, rohariimid elasid tihti üle kaheksakümne aasta vanaks ja Theoden oli enne tugev. Seega oli tema haigestumine ootamatu ning kummastav. Hiljem selgub,et Theodeni haigestumise juures mängib suurt rolli tema nõunik Grima.

Rohani rahva tedmata on Grima võlur Sarumani käsilane.Sarumanil on aga soov saada Rohan oma kontrolli alla. Saruman kasutas Grimat, et nõrgestada kuningat ja jätta Rohan rünnakute suhtes kaitseta. Theodeni haigus võis tuleneda loomulikest põhjustest kuid kahtlustati, et Grima mürgitas kungingat ja põhjustas sellega tema allakäigu.


Grima sõnaseadmisoskus ning keelitamine avaldas kunigale tähelepanu väärset mõju. Theodeni otsustusvõime oli hägustunud ning ta kuulas kõigiti Grima nõu, temast sai Grima käsualune. Grima lootis, et nõrgestades Rohanit nõrgestab ta ka Rohani väejuhte ja saab nad oma mõju alla. Kuid Grima ei lootnud nii tugevat vastuhakku Eomerilt ega Theodredilt, kes ei täitnud tema korraldusi ning jäi igati lojaalseks Rohanile.Eomer ning Theodred eirasid igati Grima korraldusi ning püütsid nurjata tema plaane.


19.Septembril 3018. aastal tuli Gandalf Hall Edorasse kuid teda ei lubatud sinna.Järgmisel päeval sai Gandalf Kuninga audientsile. Gandalf mõistis, et Theoden on Sarumani mõju alla ning too valmistub Rohanit ründama. Theoden ei kuulanud Gandalfi hoiatusi ning ütles et valigu Gandalf hobune ning ratsutagu sealt minema. Gandalf valis hobuste seast Varivalge- kõigi hobuste isanda, Eorli hobuse Felarofi vanema järeltulija. See valik pahandas Theodeni väga kuna isand hobustega ratsutasid traditsiooniliselt vaid Rohani kuningad ja nedne pojad.


Peale Gandalfi lahkumist Rohan kimpu orkide, hundiratsanike ja õelate inimestega, kes on kõik Sarumani alluvuses. Sarumani kindlus Raudlinnas on Rohani vahetus läheduses.Saruman hakkab soovib domineerida Rohani maade üle ja seetõttu on rohariimide ja Sarumani sõdalate vahel pidev sõda.


Ootamata ära kuninga käsku, võtab tema poeg Theodred võimu oma isalt üle ning grupeerib rohariimide väed ning organiseerib Rohani kaitse. Saruman näeb Theodredis oma plaanide nurjajat ning 3019. aastal saadab ta oma väed ründama iga hinnaga Theodredi positsioone.Sarumani plaane saadab edu ning Theodredi positsioone rünnatakase halastuseta ning Theodred tapetakse.


Theodenile saadetakse sõna tema ainsa poja hukkumisest 27 veebruaril.Sõnumi sadab Westholdi Erkenbrand kes palub Eomer oma ratsanikega saata vastu Sarumani vägedele, et need tagasi lüüa. Kuid Grima soovitab seda eirata ning väed jätta Edorasse. Olles leinas ja seega mitte objektiivne kuulab Theoden taas Grima nõu.


Eomer avastab peagi orkide rünnakute tagamaad Rohanile, ja pelgab, et Sarumani on astunud liitu Sauroniga Ta soovitab. Ta palub kuningalt luba orkid kinni pidada ja nend erünnakud tagasi lüüa kuid Grima soovitusel kuningas keeldub. Eomer hakkab kahtlustama Grimat reetmises ja astub orkidele vastu selleks kuningalt luba saamata. Kui Eomer naaseb siis ta peetakse kinni ja süüdistatakse vastuhakkaus kuningale.

On March 2, Gandalf arrived at Meduseld with Aragorn, Legolas, and Gimli. Gandalf revealed that he had become Gandalf the White, and he used his power to heal Theoden. Theoden walked outside into the open air. He stood tall without the aid of his walking stick and he said that felt renewed: "Dark have been my dreams of late, but I feel as one new-awakened." (TTT, p. 120)

2. Mail naaseb Gandalf kos Aragorni.Legolase ja Gimliga. Gandalf avalikustab,et ta on naasnud Ganald Valgena ja kasutab oma võimeid vabastamaks Theodeni Sarumani mõju alt. Vabanenuna jalutab Theoden välja.