Mine sisu juurde

Manfred Kalmsten: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
viited puuduvad
kodanikunimi
Märgis: Tühistatud
1. rida: 1. rida:
{{viita}}
{{viita}}
[[Fail:Manfred Kalmsten.jpg|pisi|Manfred Kalmsten (2019)]]'''Manfred Kalmsten''' (pseudonüüm, sündinud 5. veebruaril [[1982]]) on eesti [[ulmekirjanik]].
[[Fail:Manfred Kalmsten.jpg|pisi|Manfred Kalmsten (2019)]]'''Manfred Kalmsten''' ([[kodanikunimi|kodanikunimega]] '''Sven Palm'''; sündinud [[5. veebruar]]il [[1982]]) on eesti [[ulmekirjanik]].


Manfred Kalmsten õppis Lasnamäe Üldgümnaasiumis aastatel 1988-1999.
Manfred Kalmsten õppis Lasnamäe Üldgümnaasiumis aastatel 1988-1999.

Redaktsioon: 28. november 2023, kell 19:36

Fail:Manfred Kalmsten.jpg
Manfred Kalmsten (2019)

Manfred Kalmsten (kodanikunimega Sven Palm; sündinud 5. veebruaril 1982) on eesti ulmekirjanik.

Manfred Kalmsten õppis Lasnamäe Üldgümnaasiumis aastatel 1988-1999.

Ta on mänginud basskitarri või laulnud mitmes Eesti punkbändis (Onu Ivar!, Chemical Bullshit, Venereal Disease), milledele kirjutas ka laulutekste. Paraku ei pälvinud ükski bändidest laiemat tuntust.

Kirjutama ja koomikseid joonistama hakkas Kalmsten varakult, ent esimese (võrgus) avaldatud looni jõudis alles aastal 2011 ja selleks oli Jutulabori nimelises ulmekirjutajate blogis avaldatud nädalateemana antud lugu "Kosmosekass", mis pälvis karmi kriitikat.  

Järgmised, Reaktoris avaldatud lood ("Väljalaenatud valitsusaeg", "Mina, kass ja avakosmos", "Loheisand" ja "Tshombiholokaust") jäid suurema tähelepanuta. Lugejate huviorbiiti tõusis Manfred Kalmsten alles 2012. aastal,  praeguseks juba korduvalt antologiseeritud (autorikogu "Raske vihm", "Merevaiguvalgus") looga "Põgeneda Rottidelinnast...", mis ilmus Raul Sulbi koostatud ulmeantoloogias  "Täheaeg 12 – Musta roosi vennaskond".

Järgnesid pikad loomingulised vaikuseaastad, mil Kalmsten oli kimpus raske depressiooniga. Uuesti tõusis ta avalikkuse ette 2017. aastal Ulmeühingu ja Kirjastus Fantaasia jutuvõitlusel kaheksandale kohale tulnud looga "Raske vihm", mis järgmisel aastal ka Stalkeri võitis.

Järgnes taas kaheksas koht 2019. aasta ulmejutuvõistlusel looga "Lumemarjaveri" ja ka sel korral otsutas ulmelugejaskond teda antud loo eest Stalkeri hääletusel esikohaga pärjata.  

2020. aastal ilmus tema esimene autorikogu "Raske vihm", mis Kalmsteni sõnul..."pidi olema läbilõige kogu mu loominguteest ja ... see oli viga".

Jutukogu "Raske vihm" jäi 2021. aastal stalkerihääletusel teiseks, jäädes 16 punktiga alla Raul Sulbi koostatud mahukale antologiale "Eesti ulme XXI sajandil" (milles Kalmsten on esindatud ühe Eestis enim antologiseeritud lühiromaaniga "Raske vihm").

2021. aastal jutuvõitlusele saadetud ”Aekadioni pärand” ("Kaarna" tsükklisse kuuluv lugu) enam esikümnesse ei jõudnud. 2021. aasta tõi siiski Kalmstenile järjekorras kolmanda Stalkeri ja seda loo eest "Vampiiriprobleem ja selle mõnetine lahendus", mis žürii tahtel jäi 2019. aasta jutuvõistluse kolmandasse kümnesse. Samal aastal ilmus ka tema kolmest omavahel tihedalt seotud loost koosnev kogumik ”Kaarnalaul,” mille teine lugu, lühiromaan ”Aekadioni hukk”, tõi Kalmsteni riiulile neljanda Stalkeri.

2022. aastal avaldas Kalmsten pseudopõhjamaise ning saagasid ja müüte järgi aimava lühiromaani ”Täheraua saaga,” mis samuti Stalkeriga pärjati.

2023. aasta jutuvõistlusl saavutas Kalmsten looga "Igaviku väravale" taaskord kaheksanda koha, jagades seda seekord Lüüli Suuki ja Piret Freyga. "Igaviku väraval" ilmus samal aastal nii jutuvõitluse lugusid koondavas kogumikus "Täheaeg 22 – Kalifaadi viirastused" kui ka uues aurtorikogus "Götterdämmerung".

Kalmsten on tuntud oma postapokalüptiliste maailmade ja new weird fantasy kategooriasse liigituvate lugude poolest.

Looming

Koostöö

  • "Täheaeg 12" (2013) - "Põgeneda Rottidelinnast..."
  • "Eesti ulme XXI sajandil" (2020) - "Raske vihm"
  • "Merevaiguvalgus" (Бурштинове сяйво, 2023) - "Põgeneda Rottidelinnast..."

Ulmejutuvõistlus

  • "Täheaeg 17" - "Raske vihm"
  • "Täheaeg 18" - "Lumemarjaveri"
  • "Täheaeg 22" - "Igaviku väravale"

Erektor (ulmeajakirja Reaktor eriväljanne)

  • Erektor 04/2018 - "Igavese talve piiril"
  • Erektor 04/2020 - "Ei inimene ega mutant"
  • Erektor 04/2022 - "Parem mutant kui inimene"

Tunnustus

Manfred Kalmsten on viiekordne Stalkeri laureaat.

Liikmesus

Välislingid