Eluslaevnikud

Allikas: Vikipeedia
Eluslaevnikud
Autor Robin Hobb
Tõlkija Sash Uusjärv (triloogia I ja II osa), Allan Eichenbaum (triloogia III osa)
Illustreerija John Howe
Päritolumaa USA
Žanr imeulme, fantaasia
Kirjastaja Suurbritannias: HarperCollins Voyager; Ameerika Ühendriikides: Bantam Spectra (originaal)
Varrak (eesti keeles)
Ilmumisaeg 1998–2000 (originaal)
2013–2017 (eesti keeles)

"Eluslaevnikud", "Eluslaevnike" triloogia (inglise keeles The Liveship Traders) on raamatusari, mille autor on USA ulmekirjanik Robin Hobb. Teose tegevus toimub väljamõeldud Elderlingide maailmas ning läbivad teemad on omandisuhe, kuuluvus, identiteediotsingud ja isiklik areng.

Tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

Raamatu tegelasteks on Bingtowni linna kaubaisandad, Vihmaoru elanikud, piraadid, hoorad, preestrid, meremaod, lohed ja teised. Kogu tegevus keerleb võlupuidust eluslaevade ümber, kes romaanitriloogia sündmuste keerises korduvalt omanikke vahetavad.

Eluslaev on võlupuidust valmistatud, elava käilakujuga laev. Teine võimalik eestikeelne tõlge oleks elavlaev, see annaks ühtlasi edasi ka nende elavat (inglise keeles lively, vivid) iseloomu ja hingelaadi. Raamatus on kõige enam mainitud eluslaevad Vivacia, kelle käilakujuks on noor iludus, ja Paragon, kelle käilakujuks on jutustuse alguses haavatud ja meeleheitel seisundis robustse olemisega sõjamees. Raamatu sündmuste arenedes hakkavad eluslaevad järk-järgult oma algset identiteeti (taas)avastama. See viib sündmuste käigus pöördeliste muutusteni ja viimaks "Maagilise laeva" viimastes peatükkides ka lennuka lõpplahenduseni.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]