Dubleerijad testimisel

Allikas: Vikipeedia

Tarkvaraarenduses kasutavad arendajad tarkvara kvaliteedi tõstmiseks tehnikat, mida nimetatakse automatiseeritud testimiseks. Sageli tarkvara versiooniuuendus on keeruline komplekt objektidest ja protseduuridest, mis suhtlevad lõpliku tulemuse loomiseks. Automatiseeritud ühiktestides võib osutuda vajalikuks kasutada objekte või protseduure, mis näevad välja ja käituvad sarnaselt tarnimiseks ette nähtud omadega, kuid on tegelikult lihtsustatud versioonid, mis vähendavad keerukust ja hõlbustavad testimist. Dubleerija on üldine mõiste, mis tähistab objekte või protseduure, mille vastu asendatakse testimisel tarnitavaid objekte.

Dubleerijate tüübid[muuda | muuda lähteteksti]

Gerard Meszaros [1] määratles mitu erinevat mõistet, mida ta koondas dubleerijate[2] alla. Tema poolt on defineeritud järgmised tüübid:

  1. Tupikud (stub) esitavad eeldefineeritud vastused testimise käigus tehtud päringutele.
  2. Libaobjekte (mock object) kasutatakse testitava koodi väljundi kontrollimiseks, esmalt määratledes ootused nendele ja seda enne testitava koodi täitmist.
  3. Spioone (test sky) kasutatakse testitava koodi "kaudse väljundi" kontrollimiseks, on sarnased tupikutega, kuid talletavad teatud infot.
  4. Võltsobjekte (fake object) kasutatakse testimise lihtsustamiseks, näiteks kasutatakse mälus andmebaas testimisel, selle asemel, et tekitada juurdepääsu tegelikule andmebaasile.
  5. Manekeene (dummy object) liigutatakse ringi, kuid ei kasutata. Tavaliselt neid on vaja parameetrite edastamiseks.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Meszaros, Gerard (2007). xUnit Test Patterns: Refactoring Test Code. Addison-Wesley. ISBN 978-0-13-149505-0.
  2. Fowler, Martin "TestDoubles", martinfowler.com, 17. jaanuar 2006. Kasutatud 7. detsember 2017.