Dmitri Oreškin

Allikas: Vikipeedia
Dmitri Oreškin (2019)

Dmitri Borissovitš Oreškin (vene keeles Дмитрий Борисович Орешкин; sündinud 27. juunil 1953 Moskvas) on vene politoloog ja poliitgeograaf.

Ta esineb poliitikavaatlejana raadiojaama Ehho Moskvõ eetris. Venemaal kehtiva poliitilise režiimi suhtes on Oreškin alates 1990. aastate keskpaigast opositsiooniline[1]. 2007. aastal kandideeris Oreškin poliitilise partei Paremjõudude Liit koosseisus Riigiduuma valimistel, kuid partei valimiskünnist ei ületanud.

Ta on 2012. aasta aprillis Aleksei Kudrini eestvedamisel loodud ekspertkogu Kodanikualgatuse Komitee liige.[2]

Oreškin on esinenud kõnega mitmel opositsioonimiitingul, sealhulgas 12. juunil 2012 miitingul Bolotnaja väljakul Moskvas.

Haridus- ja töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Oreškin lõpetas 1975. aastal Lomonossovi-nimelise Moskva Riikliku Ülikooli geograafiateaduskonna ja 1979. aastal NSV Liidu Teaduste Akadeemia Geograafiainstituudis aspirantuuri.

1979. aastal kaitses ta MRÜ-s geograafiakandidaadi kraadi. Paleogeograafia-teemaline väitekiri käsitles muistseid jäätumisi.

1993. aastal oli Oreškin analüütilise grupi Mercator asutajaid, mille raames lõi ta infosüsteemi Venemaa regioonide majanduslike, sotsiaalsete ja keskkonnaprobleemide seireks.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]