Dinis I

Allikas: Vikipeedia
Kuningas Dinis. Illustratsioon kuningate kroonikas Hispaania Rahvusraamatukogus[1]

Dinis I (IPA: [diˈniʃ]; 9. oktoober 12617. jaanuar 1325 Santarém), ka Dom Dinis, hüüdnimedega Rei Lavrador ('kuningas-põllumees') ja Rei Poeta ('kuningas-luuletaja'), oli Portugali ja Algarve kuningas. Ta oli Portugali kuninga Afonso III poeg teisest abielust Kastiilia Beatricega ja Kastiilia kuninga Alfonso X tütrepoeg.

Portugali valitsejaks sai ta 1279. aastal. Tema abielu Aragóni printsessiga, kes kanoniseeriti hiljem katoliku kirikus pühakuna (Püha Portugali Isabel[2]), sõlmiti riikliku abieluna 1281. aastal, kui Dinis oli kümneaastane.

Tegevus valitsejana[muuda | muuda lähteteksti]

Dinis valitses Portugali kuningriiki üle 46 aasta. Teda peetakse tähtsaimaks Portugali kui rahvusriigi eneseteadvuse ja portugallaste rahvusliku identiteedi kujundajaks. Ta hoolitses riigi majanduse ümberkujundamise eest ja andis edasiviiva impulsi riigi põllumajandusele. Kuningas korraldas suure männimetsa istutamise Leiria lähedal (mets on tänini alles), et takistada põldude erosiooni, mis oli tollal üks piirkonna viletsuse põhjuseid, ning millest saadi hiljem puitu kuningliku laevastiku jaoks[3].

Dinis kehtestas Portugalis 1290. aastal ametlikuks keeleks galeegi keele (enne seda oli asjaajamiskeeleks olnud ladina keel) ning tal oli suuri teeneid rahvuskeelse kirjanduse arengus. 1290. aastal asutas ta Coimbra ülikooli.

Kirjandus ja muusika[muuda | muuda lähteteksti]

Dinis oli tuntud luuletajana, ta kirjutas galeegikeelset luulet paljudes ilmalikes žanrides ning temalt on säilinud 137 teksti – enam kui üheltki teiselt tolle aja autorilt. Seitse tema cantiga de amor'i on säilinud koos muusikaga.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://bdh-rd.bne.es/viewer.vm?id=0000051546
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 26. august 2021. Vaadatud 1. märtsil 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  3. http://www.leiria.theperfecttourist.com/?p=3611