Dietrich von der Balen

Allikas: Vikipeedia

Dietrich von der Balen, teise nimega Fleck oli Liivi ordu liige, Rēzekne foogt.

Dietrichi vanemad olid Dietrich von der Balen-Fleck Fleckenhausist ja Margarete von Berge-Trips. Ta pärines Reinimaalt Glehnist Neussi lähedalt. Ta oli suhteliselt lähedane sugulane teise orduvenna Wilhelm von der Baleniga.

Ta oli aastatel 15261531 Tallinna linnusekomtuur (Hauskomtur) ja osales 1530. aastal Augsburgi riigipäeval, kus keiser Karl V andis Wolter von Plettenbergile riigivürsti tiitli. Balen oligi seal Plettenbergi peamiseks esindajaks, võttes riigiregaalid keisri käest vastu. Sealjuures täheldati tema veendunud katoliiklust ja ka seda, et ta oli vastu sekulariseeritud Preisimaa fiktiivsele läänistamisele Saksa meistrile Walter von Cronbergile, väites, et Plettenberg suudaks selle tunduvalt lihtsamalt tagasi vallutada. Seega kuulus ta Liivi ordus ilmselt selle vähemuse hulka, mis lootis Preisimaad veel ordule reaalselt tagasi võita. 1532. aastal sai temast Rēzekne foogt, sellest ametist lahkus ta aga juba 1535, tõenäoliselt pärast Plettenbergi surma. Võimalik, et selle põhjuseks olid ordusisesed vastuolud. Ehkki teda on peetud Kursi komtuuriks (aastail 15481552), oli selles ametis tõenäolisemalt tema sugulane Wilhelm von der Balen.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Sel ajal ametis olnud Kursi komtuuri eesnime pole teada, kuid 1534. aastal sai komtuuriks Wilhelm von der Balen: seda mainis Preisimaa hertsog Albrecht (Herzog Albrecht von Preussen und Livland (1534–1540), hg. v. Stefan Hartmann, Köln etc, 1999, nr 642). Dokumendi regesti koostaja on arvanud, et Wilhelmile pakuti tõlgi kohta (tolckhafen), kuid väga tõenäoliselt oli tegemist Kursi komtuuri ametikohaga (Talckhofen) (Juhan Kreem, Ordu sügis, Tallinn 2022, lk 284–286.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Ritterbrüder im livländischen Zweig des Deutschen Ordens. Köln: Böhlau, 1993. Nr. 44 (lk 96–97).
Eelnev
Philipp von dem Bottlenberg
Rēzekne foogt
15321535
Järgnev
Rolf von Rhade