Deutsche Welle

Allikas: Vikipeedia
Deutsche Welle logo alates 2012. aastast
Deutsche Welle logo 1995–2012

Deutsche Welle (otsetõlkes 'Saksa laine') on Saksamaa avalik-õiguslik ehk riigi rahastatav ringhääling, mis teeb ja edastab eeskätt välismaailmale suunatud Saksamaa eluolu kajastavaid ja propagandasaateid. Deutsche Welle on asutatud 11. juunil 1953.

Ringhääling on tegutsenud 1963. aastast Kölnis, alternatiivina teise rahvusvahelisele auditooriumile suunatud raadiojaama Deutchlandfunk kõrval, mis tegi ja edastas saateid Saksamaa naabermaadele. Deutsche Welle sihtauditooriumiks olid seevastu kaugemad riigid. 1993. aastal võttis Deutsche Welle üle ka kõigis senistes Deutschlandfunki keelevariantides saadete tegemise.

Tänapäeval asub Deutsche Welle peakorter Bonnis ja Deutsche Welle televisioonikeskus Berliinis. 2008. aasta seisuga levitab Deutsche Welle teavet nii Saksamaa, Euroopa Liidu kui ka maailma sündmustest ja arengust järgmiste meediakanalite kaudu:

  • Deutsche Welle veebiportaalides (30 keeles),
  • Deutsche Welle raadio otsesaadetega (8 keeles),
  • Deutsche Welle satelliit-televisiooni otsesaadetega (4 keeles).

Deutsche Welle saateid summutasid külma sõja ajal NSV Liit, Ungari ja teised kommunistlikud režiimid. Sellegipoolest saavutas Deutsche Welle külma sõja lõpul oma raadiosaadete auditooriumiks välismaal 30 miljonit kuulajat.

Deutsche Welle raadio on teinud ka eestikeelseid saateid. Alates jaanuarist 1999 on neid valmistatud koostöös Eesti Raadio I programmiga, kolmveerandtunnised saated on eetris kord nädalas pühapäeviti kl 22.10.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]