Destiny 2

Allikas: Vikipeedia
Destiny 2
Arendaja Bungie
Väljaandja

Activision (2017-2018)

Bungie (2019-)
Platvorm Windows, Xbox One, Xbox Series X/S, Playstation 4, Playstation 5
Väljalaskeajad

Windows

Oktoober 24, 2017

Playstation 4

September 6, 2017

Xbox One

September 6, 2017

Playstation 5

Detsember 8, 2020

Xbox Series X/S

Detsember 8, 2020

“Destiny 2” on tasuta MMO mitmikmäng, mille on loonud Bungie. Mäng tuli välja aastal 2017 tasulise mänguna PS4, Xbox ONE’i ja Windowsi peal. “Destiny 2” muudeti tasuta mänguks 01.11.2019 ja seda müüdi edasi teenusena. “Destiny 2” andis välja Activision kuni 31.12.2018, kui Bungie sai litsentsi selleks, et ise mängu välja anda.[1]

Mäng[muuda | muuda lähteteksti]

“Destiny 2” maailm on sci-fi, kuid samas sisaldab see ka maagiat ning ürgseid jõude. Seal on PvE (player vs. environment) ehk mängija vs. keskkond ning PvP (player vs. player) ehk mängija vs. mängija. PvE osas on strike’id ja dungeon’id mida saab mängida kolmekesi. Samuti ka raid’id mida saab mängida kuuekesi.

Suur rõhk on seiklemisel, uute planeetide ja riikide avastamisel, saladuste leidmisel ning tugevamaks saamisel. PvP-s võitlevad kaitsjad teiste kaitsjate vastu. Seal on mängurežiimid nagu control, iron banner, trials of osiris, rift jne.

Algselt peale “Destiny 2” väljaandmist tulid 2017. aastal välja kaks esimest väikest laienduspakki “Curse of Osiris” ning “Warmind”. 2018. aastal anti välja kolmas, esimene suur laienduspakk “Forsaken”, kus tehti mängus esimesed suured muudatused. “Forsakenile” lisandus veel kolm väikest laienduspakki: “Season of the Forge”, “Season of the Drifter” ja “Season of Opulence”. Järgnevalt tuli välja “Shadowkeep”, millega algas 2019. aasta. Sellega kaasnes palju muudatusi, millest suurim oli üleminek hooajalisele väljaannetele. Selle asemel et anda välja väiksemaid laienduspakke, tuli iga suure laienduspaki ajal välja neli hooaega, mis on nagu väikesed laienduspakid. “Destiny 2” narratiiv läks edasi ning mängijad said iga kolme kuu tagant uusi asju, mida tehti selleks, et neid huvitatuna hoida. Uued asjad olid näiteks uued tegevused, jätkuv või uus narratiiv ja uued relvad.[2]

“Shadowkeepiga” kaasnes ka suuri muudatusi “Destiny 2” F2P (free-to-play) ehk tasuta versioonis.[3] Neljas aasta algas “Beyond Lighti” väljatulekuga, millega kaasnes suurim muudatus siiani. Suur osa “Destiny 2” sisust eemaldati mängust. Mängijad olid sellele väga vastu, kuna see tuli kõigile üllatusena.[4] Järgnevalt tulid välja laienduspakid “The Witch Queen” ja “Lightfall”. “Destiny 2” lõpetuseks on planeeritud viimane laienduspakk “The Final Shape”, millega saaga lõppeb.

Mängitavad tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

Mängija on Kaitsja, kelle töö ning kutsumus on kaitsta viimast linna Maal. Nii mängijatel kui ka teistel Kaitsjatel on Valguse ning Pimeduse jõud, millega oma kodu, rahvast ning Reisijat kaitsta. Valgus ja Pimedus on ürgsed jõud, mis võitlevad üksteise vastu. Valguse jõud on miski, mille Reisija andis kaitsjatele, kuid Pimeduse jõud on miski, mis on kõigi elusolendite sees sünnist saati. Seepärast nähakse Pimeduse jõudu kui tõelist jõudu, sest seda ei saa keegi anda ega ära võtta.

Kõik Kaitsjad spetsialiseeruvad milleski:

  • Titaanid on tugevad kaitsjad, kes on eesrindel teistele kilbid, kuid samuti ka need, kes rünnakut juhivad ja suunavad.
  • Jahtijad töötavad pigem üksi, saavad olla nähtamatud, tappa vaenlasi vaikselt ja tõhusalt.
  • Võlurid kasutavad maagiat, et oma vaenlasi hävitada leekidega, mis on kuumad nagu päike, tekitada elektritorme või musti auke.

Pimeduse jõud ilmub kas jääna või kosmiliste niitidena, millega Kaitsjad saavad vaenlased viimse niidini lahti ja surnuks punuda.

Lugu[muuda | muuda lähteteksti]

“Destiny 2” algab Punase sõjaga, kus Cabali liider Ghaul tuleb maale selleks, et Reisija valgus endale varastada. Cabal on sõjakas ning intelligentne liik kosmosest, kes tahab universumit vallutada. Kuigi nad ei anna armu, on nad väga auväärsed nii iseenda kui ka oma vaenlaste suhtes. Ghauli plaan õnnestub, ja nii mängija kui ka teiste Kaitsjate valgus varastatakse. Kuna Ghaul ei saanud Valgust õiglaselt, vaid varastas selle jõuga, siis Reisija sai viga ning purunes osaliselt. Kaitsja, kes on nüüd tavaline ja nõrk inimene, põgeneb Ghauli eest ning üritab Valgust tagasi saada. Kaitsja leiab Reisija tüki, millega ta saab oma jõu tagasi. Lõpuks suudab ta tänu sellele Ghauli peatada ja Kaitsjad saavad oma Valguse tagasi.

“Forsaken”[muuda | muuda lähteteksti]

Kaitsja peab minema Reefi, sest kosmose kõige enam tagaotsitud kurjategijad on põgenenud kõige turvalisemast vanglast. Cayde-6 jõuab kohale enne Kaitsjat, kuid vaenlased on isegi tema jaoks liiga tugevad ning ta sureb. Cayde-6 oli Jahtijate liider. Ta oli ka väga kaval ning just see, kes tihti valesti läinud plaanid päästis.

Vanguard oli vastu, et Reefi minna. Kaitsja läheb siiski selleks, et Cayde-6 eest kätte maksta. Sinna jõudes tuleb välja, et vaenlased on ka veel Põlatud. Nad olid algselt Langenud, kuid Pimeduse jõuga muudeti nad koletisteks. Neid juhib Uldren Sov, kes on Mara Sovi vend. Mara Sov on tugev võlur ning Awokeni inimeste liider. Uldren Sov oli ka see, kes Cayde-6 lõplikult tappis. Kohalike abiga suudab Kaitsja Uldren Sovi alamad tappa ning lõpuks ka Uldren Sovi enda.

“Shadowkeep”[muuda | muuda lähteteksti]

Märgatakse, et kuu peal on Pimedusest tõusnud Luupainajad. Eris Morn kutsub Kaitsja kuu peale, et nad hävitada. Eris Morn on Vanguardi liitlane ning inimene, kes teab Hive’i kohta kõige rohkem. Need Luupainajad tulevad Pimeduse jõust ning on ilmunud Kaitsja hävitatud vaenlastena nagu Dominus Ghaul, Skolas, Crota jne. Eris palub Kaitsjalt, et ta nad lõpuks hävitaks ning Kaitsja peab minema sügavale kuu sisse, et nad kõik leida. “Shadowkeepi” lõpus on esimene kord, kui Kaitsja Pimedusega kohtub ning räägib.

“Beyond Light”[muuda | muuda lähteteksti]

Kaitsja peab minema Europale, mis on üks Jupiteri kuudest. Sealt leitakse iidne püramiidlaev, mis on Pimeduse liitlaste kosmoselaev. Sinna jõudes leiab Kaitsja uue Langenute impeeriumi, mida juhib Eramis. Eramis on liitunud Pimedusega ning kasutab selle jõudu. Kaitsja peab Eramise hävitama, isegi kui see tähendab seda, et ta peab ise Pimeduse jõudu kasutama. Iidsel püramiidlaeval annab Pimedus Kaitsjale kingituse, mis on väike osa selle jõust, ning selleks on Stasis. Stasis on jää, kuid täpsemalt soojuse ning liikumise täielik puudumine.

“The Witch Queen”[muuda | muuda lähteteksti]

Ikora Rey avastab Marsil midagi ebatavalist. Ikora Rey on Võlurite liider Vanguardis ning samuti nende mentor. Ta tegeleb salaluurega ning juhib gruppi Hidden. Eris Morn on ka üks hidden’itest. Marsil leitakse, et Cabal tahab midagi rünnata, kuid mängija ei tea, mis see on. Tuleb välja, et see on Savathuni laev ning sissepääs tema Troonimaailma. Savathun on Hive’i üks tugevamaid liidreid ning samuti ka nende jumal. Kaitsja peab välja uurima, kuidas on võimalik, et Savathun ning tema käsilased on endale saanud Valguse jõu. Kas see on varastatud või Reisija antud? Ikora Rey abiga minnakse sügavamale Savathuni troonimaailma ning ta peatatakse. Tuleb välja, et Valgus ei olnud varastatud, vaid hoopis Reisijalt neile antud, sest Reisija nägi neid kui selle väärilisi.

“Lightfall”[muuda | muuda lähteteksti]

“Lightfalli” alguses avastatakse, et Neptuunil on osa inimkonnast, kes end kõigi eest peidavad. Calus ning Tunnistaja lähevad Neptuunile, et varastada Loor, mis on nende plaanide jaoks vajalik. Tunnistaja on Pimeduse kasutaja, kes soovib universumit muuta, ning Kaitsja jaoks on ta siiani kahtlemata kõige tugevam jumal, keda ta on kunagi kohanud. Calus oli Cabali liider ning imperaator, kelle elu mõte oli elu mugavalt ning rikkalt elada. Tunnistaja muudab Caluse Pimeduse jõuga oma alluvaks ning annab talle kõik, mis ta soovib. Selle jaoks peab Calus varastama Loori ning Kaitsja tapma. Lõpuks suudab Kaitsja Caluse tappa, kuid kasutades Kaitsja Kummitust, suudab Tunnistaja luua ühenduse Looriga ning oma plaani täide viia. Sellega tekib Reisija sisse portaal, mille kaudu Tunnistaja arvatavasti siseneb teise dimensiooni, et oma plaani jätkata.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. McWhetor, Michael. 2019. Bungie splits with Activision, acquires rights to Destiny. Available at https://www.polygon.com/2019/1/10/18177457/destiny-bungie-activision-split, accessed 10.04.2023.
  2. Gilliam, Ryan. 2019. Bungie’s overhauling “Destiny 2” seasons, adding optional $10 battle pass. Available at https://www.polygon.com/2019/8/29/20838799/destiny-2-season-of-they-undying-dawn-artifact-new-light-free-features-season-pass-premium-exotic, accessed 18.04.2023.
  3. Wood, Austin. 2020. “Destiny 2” New Light: Everything you can play for free and how to make the most of it. Available at https://www.gamesradar.com/destiny-2-new-light/, accessed 10.04.2023.
  4. Moore, Logan. 2021. “Destiny 2” Fans Are Frustrated With Bungie After Recent Content Vault Announcement. Available at https://comicbook.com/gaming/news/destiny-2-forsaken-bungie-content-vault-reaction/#2, accessed 10.04.2023.