David Lammy

Allikas: Vikipeedia
David Lammy 2019. aastal

David Lindon Lammy (sündinud 19. juulil 1972) on leiboristist Suurbritannia poliitik, alates 2000. aastast Tottenhami valimisringkonda esindav Suurbritannia parlamendi alamkoja liige, Sir Keir Starmeri varikabineti liige.

Varasem elukäik ja haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Lammy sündis 19. juulil 1972 Whittingtoni haiglas Põhja-Londonis Guyana päritolu David ja Rosalind Lammy peres. Isa lahkus pere juurest, kui Lammy oli 12-aastane. Ta kasvas üles Tottenhamis ja käis kohalikus algkoolis. 10-aastaselt sai ta stipendiumi, et ta saaks laulda Peterborough' katedraali kooris ja õppida samas linnas asuvas The King's Schoolis. Bakalaureusekraadi omandas ta õigusteaduse alal Londoni Ülikoolis ja magistrikraadi esimese mustanahalise britina Harvardi Ülikooli õigusteaduskonnas 1997. aastal.

Poliitiline karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

2000. aastal valiti ta Leiboristliku Partei esindajana Londoni Assamblee liikmeks. Samal aastal valiti ta järelvalimistel Tottenhami ringkonda esindajana Suurbritannia parlamendi alamkotta. 2005. aasta üldvalimiste järel sai temast kultuuriminister Tony Blairi kabinetis ja 2007–2010 oli ta innovatsiooni- ja kõrgharidusminister Gordon Browni kabinetis. 2020. aastast on ta Keir Starmeri varikabineti justiitsminister.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

David Lammy on alates 2005. aastast abielus maalikunstnik Nicola Greeniga, neil on kolm last.