Daenerys Targaryen

Allikas: Vikipeedia

Daenerys Targaryen (/dəˈnɛərɪs tɑːrˈɡɛəriən)[1] on väljamõeldud tegelane Ameerika kirjaniku George R. R. Martini eepiliste fantaasiaromaanide sarjast "Jää ja tule laul". Ta sai kuulsaks HBO sarjas "Troonide mäng". Sarjas mängib Daeneryst Emilia Clarke.

Daenerys Targaryen'i kujutav kunstiteos (joonistatud HBO telesarja versiooni järgi, Emilia Clarke'i näoga)

1996. aasta teoses "Troonide mäng" esmakordselt tutvustatud Daenerys on koos oma vanema venna Viserys III-ga ("kerjuskuningas") üks viimaseid elusolevaid Targaryenide koja esindajaid.

Järgmisena saab temast lugeda raamatutest "Kuningate heitlus" (1998) ja "Mõõkade maru" (2000). Daenerys on üks vähestest silmapaistvatest tegelastest, keda ei mainita 2005. aasta teoses "Vareste pidusöök" ei olnud, kuid ta naaseb sarja järgmises romaanis, "Tants lohedega" (2011).[2][3]

Loo alguses on Daenerys Essosel pagenduses elav varateismeline, kes sõltub oma võimukast vanemast vennast Viserysest. Daeneryst sunnitakse abielluma Dothraki valitseja-isanda Khal Drogoga. Daenerys kohaneb eluga Dothrakkide seas ja tema tegelaskuju on tugev, enesekindel ning julge. Ta mõrvab oma julma vanema venna, jäädes ise Targaryenide dünastia viimaseks elusolevaks liikmeks ja ainsaks pärijaks, ning ta kavatseb Raudtrooni tagasi võita.

Daenerys jääb ilma oma mehest ja kaotab sündimata lapsed, kuid tal õnnestub maagia abiga lohemunadest kolm draakonit välja haududa. Seeläbi saab ta endale tiitli "Lohede ema" ("Mother of Dragons").

Lohede abiga kaupleb tütarlaps endale suure orjade armee, kelle ta kohe peale omandamist vabadeks inimesteks kuulutab. Vabastatud orjadest enamik ühineb revolutsiooniga, mida juhib Daenerys.

Kuigi Daeneryse karakteri HBO versioonil on raamatukarakteriga võrreldes palju sarnasusi, on ta seal ka mõneti erinev, näiteks on telesarja-Daenerys raamatu-Daenerysest vanem (hilisteismeline), samuti on tal seal mitmeid müstilisi omadusi, millest raamatus pole juttu, näiteks tema seletamatu tulekindlus. Filmi-Daeneryse välimus erineb raamatu-Daeneryse välimusest mõnevõrra. Filmi-Daeneryse juuksed on pole hõbehallid (nagu raamatus), vaid nad on tal seal pigem valged. Filmis on Daeneryse silmad helesinakashallid (näitleja loomulik silmavärv); raamatu-Daenerysel on aga lillad silmad.

Daenerys't mängiv noor neiu, New York City, 2012

Emilia Clarke sai Daenerys Targaryeni kehastamise eest "Troonide mängus" mitu auhinda. Daeneryse tegelaskuju muundumine HBO sarja lõpus kangelasest kaabakaks on tekitanud kriitikute ja fännide seas pahameelt ja tuliseid vaidlusi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Official Pronunciation Guide for 'Game of Thrones'". Making of Game of Thrones. HBO. 11. veebruar 2011. Originaali arhiivikoopia seisuga 21. aprill 2020. Vaadatud 17. oktoobril 2022.
  2. Brown, Rachael (11. juuli 2011). "George R. R. Martin on Sex, Fantasy, and A Dance With Dragons". The Atlantic. Emerson Collective. Originaali arhiivikoopia seisuga 18. august 2020. Vaadatud 11. oktoobril 2020. Characters who were sorely missed in Feast—Daenerys Targaryen, Tyrion Lannister, and Jon Snow—make up more than a third of the novel, and Martin is wise enough to give us at least a chapter from (almost) everyone else.
  3. Leonard, Andrew (10. juuli 2011). "Return of the new fantasy king: "A Dance With Dragons"". Salon. Originaali arhiivikoopia seisuga 31. juuli 2020. Vaadatud 11. oktoobril 2020.