Chuck Jones

Allikas: Vikipeedia
Chuck Jones 1976. aastal

Charles Martin Jones ehk Chuck Jones (21. september 191222. veebruar 2002) oli Ameerika Ühendriikide animafilmide animaator, stsenarist, produtsent ja režissöör.

Ligi 70 aastat kestnud karjääri jooksul tegi ta rohkem kui 300 animatsiooni ja võitis nende eest kolm Oscarit. Neljas lisandus 1996. aastal elutöö-Oscari näol.

Animatsiooni kuldajastul aitas Jones filmistuudios Warner Bros. ellu tuua paljud tänaseni kuulsad tegelaskujud: "Looney Tunesi" Bugs Bunny, Daffy Duck, Elmer Fudd ja Porky Pig. Nimekirja lisanduvad veel tegelaskujud, kelle Jones lõi iseseisvalt, teiste seas näiteks Road Runner, Wile E. Coyote, Marvin Martian, Pepe Le Pew ja Gossamer.

Chuck Jonesi on kutsutud animatsiooni Hitchcockiks. Sarnaselt Alfred Hitchcockiga oli ka Jones psühholoogilise vaimuga ning nõudis alati, et animatsioonid oleksid loogiliselt motiveerivad. Tema parimad tööd on tuletatud antikangelastest, kes on vastavalt petlikud või egoistlikud.

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Chuck Jones sündis 21. septembril 1912 USA Washingtoni osariigis Spokane'i linnas. Kui ta oli kuus kuud vana, kolis tema perekond Hollywoodi, kahe kvartali kaugusele filmistuudiotest, kus töötasid tolle aja klassikud nagu Charlie Chaplin ja Buster Keaton. Lapsena osales Chuck aeg-ajalt Mack Sennetti komöödiate stseenides taustategelasena. Kuna Chuck Jonesi isa oli läbikukkunud ärimees, oli neil kodus alati isa ebaõnnestunud firmade reklaampabereid ja logoga pliiatseid. Need ülejäägid andis ta lastele ja soovis, et need kiirelt kasutatud saaks. Jones on seda väärtustanud kui enda järjepideva joonistamise algust. Tema vanemad ei kritiseerinud kunagi laste joonistusi, et neil mitte lasta oma joonistuste vastu austust kaotada.

Noorena ei olnud Chuck kõige targem õpilane, kuigi ta luges palju, sest kodus oli alati palju raamatuid. Ta kukkus keskkoolist välja ja saadeti Chouinardi kunstiinstituuti (tänapäeval California kunstiinstituut). Pärast kunstiinstituudi lõpetamist joonistas Jones tänavatel portreesid, et raha teenida.

Elutöö[muuda | muuda lähteteksti]

1931. aastal leidis Chuck Jones esimese töö animatsiooni vallas, olgugi et algul oli ta tselluloidkilede (läbipaistev kile, millele kaadrid olid joonistatud) puhastaja endise Disney animaatori Ub Iwerksi stuudios.

1933. aastal leidis Jones töö animaatori assistendina Leon Schlesingeri stuudios, mis tootis Warner Bros. stuudiole animafilme ja mille hiljem ka Warner Bros. ära ostis. Sinna sai ta tööle tänu kolleegile Friz Frelengile, keda ta ka terve oma elu austas ja imetles. Chuck Jones on öelnud: "Mitte kellelgi peale Tex Avery ja Friz Frelengi ei ole täiuslikku ajastuse tunnetust."

1935. aastal sai Jones ametikõrgendust ning töötas režissöör Tex Avery meeskonnas animaatorina. 1937. aastast töötas ta Bob Clampetti käe all, tehes tihedalt koostööd oma endise tööandja Ub Iwerksiga. Kui 1938. aastal lahkus stuudiost režissöör Frank Tashlin, sai Jones tema töökoha. Tema esimene animafilm oli "The Night Watchman", mille peaosas oli armas kassipoeg, kellest hiljem koorus välja hoopiski hiir Sniffles.

Jonesi Warner Bros. stuudio ajal loodud tegelaskujud on veel Inki, Claude Cat, Wile E. Coyote. Ta oli kaasatud ka mitme olulise Warner Bro. stuudio animategelaste loomisse, nagu Bugs Bunny, Elmer Fudd ja Duffy Duck. Lisaks töötas ta koos Dr. Seussiga "Private Snafu" sarja kallal, mida toodeti Ameerika Ühendriikide armee jaoks, ja aitas toota animafilme "Mr. Magoo" ja "Gerald McBoing-Boing". 1942. aastal tegi Chuck Jones animafilmi "The Dover Boys", mille tootmisel ta palju eksperimenteeris. See on puhas, avatud kujundusega ja selle animafilmi nurgelised inimkujud andsid eeskuju peaaegu kõikidele animaatoritele 1950. aastatel.

Jones jäi Warner Bros. stuudiosse kuni selle sulgemiseni aastal 1962. Tema tähtsamateks teosteks Warner Bros. stuudios 1950. ja 1960. aastatel kujunesid "From A to Z-z-z-z" (1952), "Duck Amuck" (1953), "High Note" (1960), lisaks 1949. aastal toodetud "For Scent-imental Reasons", mis tõi esmakordselt avalikkuse ette sellise tegelase nagu Pepe LePew ja võitis Oscari. Selleks ajaks, kui Warner Bros. stuudio oma uksed sulges, oli Jones saavutanud juba nii palju, et isegi kui ta oleks kohemaid pensionile läinud, oleks teda ikka meenutatud kui animatsiooni giganti.

Jones aga jätkas töös MGM-i stuudiosse, kus temast sai äsjaavatud animatsiooniosakonna juhataja. Seal ta andis oma panuse "Tom & Jerry" tootmisse. Ta tegi režissöörina ka Oscari võitnud animafilmi "The Dot & the Line", mis põhines Norton Justeri kirjutatud lool.

1970. aastate lõpul võttis Jones uuesti käsile vanad Warner Brosi tegelaskujud. Ta lasi oma firma kaudu need ka televisiooni eetrisse. 1979. aastaks kujunes uuest tulemisest välja lausa suurem film "Bugs Bunny / Road Runner Movie". Lisaks nende kuulsate tegelaste tagasitulekule tegeles Jones ka teiste vanade ja võib-olla ka vähem menukate tegelaste taasloomisega, nagu Buck Rogers ja Michigan J. Frog.

Jones joonistas 1980. ja 1990. aastatel paroodiapilte ja müüs neid oma tütre firma kaudu galeriides. Lisaks tegi ta uusi animafilme Interneti jaoks, need põhinesid uuel tegelaskujul Thomas Timberwolfil. Ta tegi ka lühianimatsioone filmidesse, näiteks 1993. aastal esitletud filmi "Mrs. Doubtfire" sissejuhatusse.

1996. aastal võitis Chuck Jones elutöö-Oscari.

Chuck Jones oli töiselt tegev kuni oma surmani 22. veebruaril 2002.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta abiellus 1932. aastal Dorothy Websteriga, neil sündis 1937. aastal tütar Linda Jones. Dorothy suri aastal 1978. 1983. aastal abiellus Jones oma eluarmastusega Marian Derniga, kelle kõrval ta oli kuni surmani.