Christine Schutt

Allikas: Vikipeedia

Christine Schutt (sündinud 3. mail 1948 Wisconsini osariigis USA-s) on ameerika romaani- ja lühijutukirjanik.

Ta õppis Wisconsini ülikoolis Madisonis, kus omandas nii bakalaureuse- kui ka magistrikraadi ja MFA (Master of Fine Arts) kraadi Columbia ülikoolis.

Kirjanik tegutseb vanemtoimetajana NOON-is, iga-aastases kirjandusväljaandes, mille asutas 2000. aastal ameerika kirjanik Diane Williams.

Publikatsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Schuttilt on ilmunud kaks lühijutukogumikku: "Päev, õhtu, teine päev, suvi" ("A Day, A Night, Another Day, Summer") ja "Öötöö" ("Nightwork"), mille valis luuletaja John Asherby 1996. aastal Timesi kirjanduslisa väljaande parimaks raamatuks.

Tema romaan "Florida" valiti 2004. aastal Riikliku Raamatuauhinna ilukirjanduskategooria (The National Book Award for Fiction) finalistiks ning 2009. aastal teos "Kõik hinged" ("All Souls") Pulitzeri auhinna ilukirjanduskategooria omas, teos ilmus 2008. aasta kevadel Harcourti kirjastuse väljaandena. Christine Schutti hiljutine romaan "Jõukad sõbrad" ("Prosperous Friends") ilmus 2012. aasta novembris Grove Pressi kirjastuselt.

Ta on kahekordne O. Henry auhinna võitja, samuti Pushcarti auhinna ja New Yorgi kunsti sihtasutuse ja Guggenheimi stipendiaat. Kirjanik elab poegade Nicki ja Williga New Yorgis. Poeg Will Schutt on luuletaja, kes sai oma luulekogu "Westerly" eest Yale'i noorte poeetide auhinna.

Muud tööd[muuda | muuda lähteteksti]

Christine Schutt õpetab inglise keelt ja loovkirjutamist Nightingale'i-Bamfordi koolis, kus ta on ka kooli kirjandusajakirja Philomel ja raamatuklubi nõunik. Ta on õpetanud kirjutamist nii bakalaureusetudengitele kui ka kraadi omandanutele Barnardi, Benningtoni, Columbia, Hollinsi, Sarah Lawrence'i, Massachusettsi-Amhersti, Syracuse'i ja Irvine'i ülikoolis.

Schutt on õpetanud ka Sewanee kirjanike konverentsil aastatel 2006, 2008, 2010, 2011 ja 2012.[viide?]