Carl Gustav Jungi „16 assotsiatsiooni“ test

Allikas: Vikipeedia
Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung kasutas valedetektorina oma vaba assotsiatsiooni meetodit[1]. Selle tehnika abil saame aru, mis meid elus takistab ja probleemi kõrvaldada. Kui soovime mõista ennast, mõista oma tundeid ja tegelikke soove, siis saab teha 16 assotsiatsiooni testi.

Meie aju on ehitatud nii, et iga informatsioon on seotud visuaalsete piltidega, lõhnataju, aistingutega kehas ja emotsioonidega. Tänu 16 assotsiatsiooni testile saame aru, mis mõjutab meie alateadlikku meelt ja kuidas me tegelikult sellesse suhtume.

16 assotsiatsiooni test[muuda | muuda lähteteksti]

  • Mõtteid ja assotsiatsioone paberile pannes hakkab aju meid igal juhul analüüsima. – Isegi kui me ei tegele selle valdkonnaga edasi, millest sõna valisime, tehes testi uuesti mõne aja möödudes on tulemus sootuks teine.
  • Esiteks annab see plaani enese kallal töötamiseks. – Saame aru, mida tuleks muuta, mida kasutada ressursina parema tulemuse saavutamiseks. Kui me oleme muutusteks täiesti valmis, siis on efekt suurem.
  • Teiseks hakkab toimima transformatsiooniefekt – suhtumise muutumise protsess.
  • Inimene ei mõtle mitte sündmusele endale, vaid viimasele mälestusele, mis sellega seostati. – Ja mida rohkem seoseid me märksõna jaoks anname, seda rohkem muutub selle sõnaga aktiveeritav ahel.
Tabel 1

Nendest emotsioonidest, mis tekivad assotsiatsioonide loomise käigus, sõltub ahela ja tunnete tulevase emotsionaalse värvi muutumine, mis tekivad selle sõna hilisemal meenutamisel.

  • Parema tulemuse saavutamiseks tuleb see sooritada vaikuses ja üksinduses.

Keskenduge ja mõelge sõnale, millega soovite töötada. Näiteks kui on suhteprobleemid, kirjutage sõna „armastus“. Võtke kirjutusvahendid ja koostage tabel vastavalt lisatud näitele (vt tabel 1).

Püüdke mitte mõelda, vaid kirjutage võimalikult kiiresti teemaga esimesena assotsieeruvaid sõnu vasakusse veergu. See võib olla nii sõna kui fraas. Teise veergu tuleb kirjutada 1. ja 2., 3. ja 4. jne sõna ühendav assotsiatsioon. Ühendage omavahel sõnu assotsieerides, kuni alles jääb üks sõna.

Nüüd on olemas võtmesõna – märksõna. Tänu sellele saab probleemi enda jaoks lahti mõelda ja leida tee lahenduseni. Järgmistel päevadel on tõenäoline, et see märksõna ei lähe peast välja. Mõtlete oma elu üle, otsides enda sees sfääre kuhu see sõna veel sobib, püüdes hakkama saada oma alateadvusega.

16 assotsiatsiooni tabeli veergude seletused
Veerg 1 Veerg 2 Veerg 3 Veerg 4 Veerg 5
Vahetu elukogemus, tavateadmus –
minu esmased mõtted
Alateadvus tuleb rohkem välja –
millest ma tegelikult mõtlen
Alateadvusest tulevad tunded –
mida ma tegelikult tunnen
Probleemi juured – põhjused,
kus on vaja teha valikuid
Mõtte võti

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. psysovet.ru (19.01.2018). "Ищем ключ к бессознательному. Тест Юнга "16 ассоциаций"". Vaadatud 22.09.2020.