Cadillac Escalade

Allikas: Vikipeedia
Cadillac Escalade
Tootja Cadillac
Tootmine 1998–tänapäev
Klass suur luksusmaastur
Paigutus eesmootor, taga- või nelikvedu

Cadillac Escalade on General Motorsile kuuluva kaubamärgi Cadillac all toodetav suur body-on-frame konstruktsiooniga (eraldi raamile asetatud kere) luksusmaastur ja esimene Cadillaci nime all toodetav maastur. Escalade on luksuslikum versioon Chevrolet' sõsarmudelitest Tahoe (tavaversioon) ja Suburban (pikendatud versioon), kõiki kolme autot toodetakse samal põhjal. Escalade'i tootmist alustati 1998. aastal ning see oli mõeldud konkureerima Mercedes-Benzi M-klassi, Range Roveri ja Lexus LX-iga ning ka Fordi 1998. aastal välja lastud Lincoln Navigatoriga.

Alates 2003. mudeliaastast on Escalade'i toodetud ka pikendatud variandis ESV.

Kolmas põlvkond (2007)[muuda | muuda lähteteksti]

Escalade läks 2007. mudeliaastaks üle uuele GMT900 platvormile, nagu ka kõik tema kaasmudelid (Silverado, Sierra, Suburban, Tahoe, Avalanche, Yukon, Yukon XL ja Yukon Denali), mis toodi turule samaaegselt.

Neljas põlvkond (2015)[muuda | muuda lähteteksti]

7. oktoobril 2013 esitles Cadillac New Yorgis toimunud staariderohkel üritusel neljanda põlvkonna Escalade'i ja Escalade ESV, mis toimus vaid kuu aega pärast seda, kui GM avalikustas Chevrolet ja GMC järgmise põlvkonna maasturid.

Escalade'i 4. põlvkonda hakati tootma 2014. aastal. Mootoriks on 6,2-liitrine bensiinimootor (420 hj). Escalade'il on kuus istekohta.

Viies põlvkond (2021)[muuda | muuda lähteteksti]

Viienda põlvkonna Escalade'i tootmist alustati 2020. aastal.

Escalade-V[muuda | muuda lähteteksti]

Cadillac tõi 2022. aastal turule Escalade'i võimsaima versiooni, mida sai nimeks Escalade-V. Escalade-V on suurim performance-maastur Põhja-Ameerika turul. See kasutab 6,2-liitrist mahtkompressorida ülelaetud V8 mootorit. Selle jõudlus on 509 kW (691 hj) ja 885 N⋅m pöördemomenti. Auto on varustatud 10-käigulise automaatkäigukastiga ning kiirendus 0-60 miili/tunnis (0-97 km/h) võtab aega vaid 4,4 sekundit. Soovituslik hind algab 149 990 dollarist. Escalade-V on saadaval ka pikema teljevahega ESV mudelina.

Escalade EXT[muuda | muuda lähteteksti]

Teise ja kolmanda põlvkonna mudelitest oli müügil ka lühikese kasti ja nelja uksega versioon, mis kandis nime Escalade EXT. Selle sõsarmudeliks oli Chevrolet Avalanche.