Mine sisu juurde

Bumasee

Allikas: Vikipeedia
Mustast bumaseest kraeta naistejakk, osa kaheosalisest kostüümist, helmeskaunistuse ja pitsäärisega. U 1900–1910. Auckland War Memorial Museum, (AM 17928-2)

Bumasee on toimses siduses (harva labases), ühelt küljelt, enamasti pahemalt poolt karustatud kangas. Riie on flanellist karmima tekstuuriga.[1]

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Traditsioonilise bumasee lõim on siidist ja koelõng kammlõngast. Odavama hinnaklassi bumasee lõim kootakse viskoosist ja kude kammlõngast või puuvillast. Väga tavaline on musta värvi bumasee.

Nimetus[muuda | muuda lähteteksti]

Ingliskeelne bombazine ja prantsuskeelne bombasin on mõlemad tuletatud siidi tähistavast sõnast: vanakreeka βόμβυξ (bómbyx), ladina bombyx ('siidiuss'). Hiljem tähendus hakkas hõlmama ka puuvilla (itaalia bambagia). Eestikeelne sõna bumasee on tulnud vene sõnast бумазе́я.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Bumaseed kooti Vana-Hiinas ja Jaapanis, samuti 16.–17. sajandi Inglismaal[2]; 18. ja 19. sajandil toodeti seda ka Itaalias, Prantsusmaal ja Hispaanias. Algselt kooti seda laias värvivalikus, kuid 19. ja 20. sajandiks sai selle standardvärviks must, kuna see sai leinarüüde[3] ja religioossete ordude rõivaste eelistatud materjaliks[4]. Hispaanias ja Ladina-Ameerikas õmmeldi talvemantillad enamasti mustast bumaseest.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]