Boge kirik

Allikas: Vikipeedia
Kiriku välisvaade
Peaportaali detail
Boge kiriku kooriruum

Boge kirik (rootsi keeles Boge kyrka) on keskaegne maakirik Boges Slite lähedal Ojamaal Rootsis. Kirik ehitati 13. sajandil, vaid torn on 19. sajandil uuesti püstitatud pärast selle kokkuvarisemist tormi tõttu[1]. Kirikus on rida keskaegseid seinamaalinguid. Kirik kuulub Rootsi kiriku Visby piiskopkonnale.

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Arhitektuurilt on Boge kirik varagooti ehitis. Vanimad osad kooriruum ja käärkamber pärinevad 13. sajandi keskpaigast. Pikihoone on hilisem ja sellega asendati varasem romaani ehitis, kuid säilis selle ebatavaliselt lühike ja lai kuju. Torn varises 1857. aastal ja ehitati uuesti aastail 1867–1892; samal ajal parandati ka vigastusi saanud löövi. Kirikut toetab väljast üks tugipiilar, mis püstitati 19. sajandil kiriku stabiliseerimiseks pärast torni kokkuvarisemist.

Kiriku peaportaal on kiriku põhikehandist veidi hilisem ja pärineb 14. sajandi keskpaigast[2]. Astmikportaali kaunistavad ümarsambad ja raiddekooriga kapiteelid.

Interjöör[muuda | muuda lähteteksti]

Kiriku sisemust kaunistavad seinamaalingud, mille valmimise aeg jääb kiriku ehitusperioodist 13. sajandil kuni oletatavasti 15. sajandi keskpaigani. Kiriku sisustus on 18. sajandist, välja arvatud 13. sajandi ristimiskivi ja samuti keskaegne suur rauast lühter. Kooriruumis on säilinud mõned keskaegsed hauakivid.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]