Mine sisu juurde

Bluetick Coonhound

Allikas: Vikipeedia

Bluetick Coonhound on aretatud Ameerika Ühendriikides, Louisiana osariigis 19 saj alguses. Bluetick Coonhound on tuntud oma sõbralikkuse, külma nina [1] ja sügava haugatuse poolest. Kõige sagedamini kasutatakse neid jahikoertena, kuid peetakse ka lemmikloomana.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Bluetick Coonhound pea, millel on punakaspruun koon ja sinipunane leek.

Bluetick Coonhoundi üldine kehaehitus on lihaseline ja kiire. Karvkate on lühike, liibuv ja sile, värvuselt valge-mustade ja "siniste" täppidega ja kollase laiguga. Kehal eelistatakse rohkem sinist kui musta. Peas ja kõrvades peaks domineerima must värv. Bluetick Coonhoundid võivad tulla nii täppidega kui ka ilma. See tähendab, et neil on pruunid täpid silmade kohal, mõlemal pool koonu, rinnal ja kõikidel jalgadel. Täppideta koosneb nende värv ainult mustast ja valgest karvkattest. Bluetick Coonhoundide turjakőrgus on 53-69 cm ja isased kaaluvad umbes 25–36 kg. [2] Jalad peaksid olema kassilaadsed, ümarad, hästi kumerdunud varvastega. Nende käpad on suuremad kui peaaegu kõigil teistel koeratõugudel. Tagumised jalad peaksid olema mõõdukalt painutatud kannaliigesest. Kõik jalad peavad eest- või tagantvaates olema koera kehast maapinna suhtes sirged. [3]

Gascon blue on suurem kui tavaline Bluetock Coonhound, isased on vähemalt 68 cm ja maksimaalselt 76 cm vastavalt American Blue Gascon Hound Associationi tõustandardile. [4]

Temperament[muuda | muuda lähteteksti]

Bluetick Coonhoundid on aretatud jahikoerteks. Nad on sportlikud, vastupidavad ja vajavad täiskohaga tööd või tegevust, näiteks jahil käimist ja kuulekust, et õnnelikuks jääda. Neid võib olla keeruline treenida ja neid tuleks kasside või muude väikeloomade läheduses jälgida. Bluetick Coonhound on väga intelligentne koeratõug, kellel on hämmastav anne probleemide lahendamiseks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Louisianast pärit Bluetick Coonhound on aretatud Edela-Prantsusmaalt pärit Grand Bleu de Gascogne'i hagijast, inglise rebasehagijast, cur-koerast, ameerika rebasehagijast ning Black ja tan Virginia rebasehagijast. Algselt registreeriti Bluetick Coonhoundi tõug United Kennel Clubis inglise rebasehagija ja Coonhoundi all, kuid 1946. aastal tunnustas klubi neid eraldi tõuna. Bluetick Coonhoundi on tunnustatud ka Austraalia National Kennel Council ja Uus-Meremaa Kennel Club poolt. 2009. aasta aprillis võttis tõu vastu Ameerika Kennelklubi ja 2009. aasta detsembris said nad AKC coonhoundi üritustel võistlemise õiguse. [5]

American Blue Gascon Hound on Bluetick Coonhoundi tõu alamrühm. Nad on suuremad, raskemad ja "hagijasemad" kui tavalised Bluetick Coonhoundid. Ameerika Blue Gascon hagijaid nimetatakse sageli "vanamoodsateks" Bluetick Coonhoundideks. See on tingitud nende välimusest ja "külmemast" ninast või aeglasemast jälitamisstiilist võrreldes teiste kaasaegsete coonhound koeratõugudega.

Kuulsad Bluetick Coonhounds[muuda | muuda lähteteksti]

  • Smokey, Tennessee ülikooli maskott, on Bluetick Coonhound
  • Bluetick Coonhound nimega Tet oli 1980. aastate populaarse telesaate Airwolf peategelase Stringfellow Hawke kaaslane.
  • 1960. aasta filmis Wild River võis näha Bluetick Coonhoundi nimega Old Blue.
  • Huckleberry hagijas on Bluetick Coonhound.
  • Savage Sam , romaani Old Yeller järg, räägib Bluetick Coonhoundist.
  • Lilliani koer Gideon on Emmylou Harrise kirjutatud laulus " Red Dirt Girl " olev Bluetick Coonhound.
  • Bluetick Coonhoundile viidatakse 2016. aasta laulus " Church Bells ", mille kirjutasid Zach Crowell, Brett James ja Hillary Lindsey ning laulis Carrie Underwood .

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Bluetick Coonhound Dog Breed Information".
  2. Gagne, Tammy (1. august 2016). Foxhounds, Coonhounds, and Other Hound Dogs. Capstone. ISBN 9781515703020. Vaadatud 11. detsembril 2017cit. via Google Books.
  3. "Official Standard for the Bluetick Coonhound" (PDF). American Kennel Club. November 2007.
  4. "American Blue Gascon Hound Association". www.abgha.org. Originaali arhiivikoopia seisuga 12. juuli 2018. Vaadatud 11. detsembril 2017.
  5. "Registration Info - AKC Coonhounds". Akccoonhounds.org. Vaadatud 11. detsembril 2017.