Bakteritsiidlamp

Allikas: Vikipeedia
Bakteritsiidlamp

Bakteritsiidlamp on lamp bakteritsiidkiirguse tekitamiseks. See on enamasti madalrõhuline elavhõbelamp, mille kolb on tehtud ultraviolettkiirgust hästi läbilaskvast uvioolklaasist. Ultraviolettkiirgusel on head desinfitseerivad (baktereid hävitavad) omadused, millest ka lambi nimetus.

Bakteritsiidse lambi UV-kiirguse spekter valitakse selle järgi, et see tekitaks minimaalselt osooni ning kahjustaks võimalikult vähe nahka ja silmi. Selleks filtreeritakse lambi spektrist välja lühilaineline ultraviolettkiirgus. Säilitatakse nn pehme UV-kiirgus. Bakteritsiidlamp erineb kvartslambist madala osoonieralduse poolest, mistõttu pole pärast lambi kasutamist vaja ruumi tuulutada.

Bakteritsiidlampi kasutatakse ruumide mikrobioloogiliseks puhastuseks. Lamp desinfitseerib tõhusalt õhku, vett ja lahtiseid pindu, neutraliseerib bakterid ja viirused, hallituse, seened ja muud mikroorganismid. Lamp on mõeldud kasutamiseks operatsioonisaalides, haiglapalatites, ravi- ja haavahoolduskabinettides, laborites, apteekides, farmaatsia-, toiduaine- ja kosmeetikatööstuses.

Bakteritsiidlambiga töötamisel tuleb kindlasti meeles pidada, et ultraviolettkiirgus on ohtlik nägemisele ja nahale. Lühilaineline UV-kiirgus võib põhjustada põletust ja nahavähki, see võib olla valulik silma sarvkestale ning põhjustada ajutise või püsiva nägemiskahjustuse. Seetõttu tuleb kaitsta silmi bakteritsiidlambi valguse eest.