Mine sisu juurde

Azincourt

Allikas: Vikipeedia
Azincourt

[ azɛ̃kuʁ ]
Vapp

Pindala: 8,5 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke: 305 (1.01.2021)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid: 50° 28′ N, 2° 8′ E
Azincourt (Prantsusmaa)
Azincourt

Azincourt on vald Põhja-Prantsusmaal Pas-de-Calais' departemangus. See asub 19 km Saint-Pol-sur-Ternoise'ist loodes Hesdini ja Fruges'i vahelise tee D71 ääres. Inglise keeles tuntakse seda sageli ekslikult Agincourt'ina, kuna küla pole ajaloo jooksul kunagi nii nimetatud, kuid on küla nimega Agincourt, mis asub Ida-Prantsusmaal Meurthe-et-Moselle'i departemangus.

Hiliskeskaegne Azincourt'i lahing inglaste ja prantslaste vahel toimus valla territooriumil 1415. aastal.

Nimi on 1175. aastal kinnitatud kui Aisincurt, tuletatud germaani mehenimest Aizo, Aizino ja vanapõhjaprantsusekeelsest sõnast curt (mis tähendas õuega talu; tuletatud hilisladinakeelsest sõnast cortem). Nimel ei ole etümoloogilist seost Agincourt'iga (tõendatud kui Egincourt 875. aastal), mis on tuletatud eraldi teisest germaani mehenimest *Ingin-.

Azincourt on tuntud selle poolest, et asub 25. oktoobril 1415 peetud lahingu koha lähedal, kus Inglismaa kuninga Henry V juhitud armee alistas Prantsusmaa Charles VI nimel võidelnud Charles I d'Albret' juhitud väed, mis on ajalukku läinud kui Azincourt'i lahing. Väidetavalt olid Prantsuse rüütlid oma raudrüüdega sedavõrd koormatud, et olid kurnatud juba enne lahingu algust.

Väidetavalt tellis Henry VIII pärast kuningaks saamist 1509. aastal Henry V eluloo ingliskeelse tõlke, et saaks teda jäljendada, kuna ta arvas, et Prantsusmaa-vastase kampaania käivitamine aitaks tal end Euroopa areenil kehtestada. 1513. aastal ületas Henry VIII La Manche'i väina, peatudes Azincourt'is.

Lahinguväli tänapäeval
Suurenda
Lahinguväli tänapäeval

Lahing sai traditsiooniliselt nime lähedalasuvalt linnuselt nimega Azincourt. Sellest ajast peale on loss kadunud ja praegu Azincourt'i nime all tuntud asula võttis selle nime 17. sajandil.

John Cassell kirjutas 1857. aastal, et "Azincourt'i küla ise on praegu rühm räpaseid talumaju ja armetuid suvilaid, kuid seal, kus möllas kuumim lahing, selle küla ja Tramecourt'i vahel on alles mets, mis vastab täpselt sellele, kuhu Henry oma varitsuse asetas; ja veel on alles Azincourt'i linnuse vundament, mille järgi kuningas väljale nime andis".

Vaatamisväärsusi

[muuda | muuda lähteteksti]

Küla algses lahinguväljamuuseumis olid Action Mani kujudest valmistatud rüütlid. Seda asendab nüüd Centre historique médiéval d'Azincourt (CHM) - professionaalsem muuseum, konverentsikeskus ja näitusepind, mis sisaldavad laser-, video-, slaidiesitlusi, helikommentaare ja mõningaid interaktiivseid elemente. Muuseumihoone on pikkvibu kujuga, mis sarnaneb nendega, mida lahingus kasutasid kuningas Henry juhitud vibulaskjad.

Alates 2004. aastast on külas peetud suurt keskaegset festivali, mille on korraldanud kohalik kogukond, CHM, The Azincourt Alliance ja mitmed teised Ühendkuningriigi seltsid, mis meenutavad lahingut, kohalikku ajalugu ja keskaegset elu, kunsti ja käsitööd. Varem peeti festivali oktoobris, kuid kehva ilma ja kohaliku raske savipinnase (nagu lahingu ajal) tõttu, mis muutis festivali keeruliseks, viidi see juuli viimasele pühapäevale.

Sõpruslinnad

[muuda | muuda lähteteksti]