Avro 626

Allikas: Vikipeedia
Avro 626
Avro Prefect K5063 Martlesham'i lennuväljal, 1935. aasta juulis
Tüüp õppelennuk
Tootja A.V. Roe and Company (Avro)
Riik Suurbritannia
Tootmisaastad 1930
Toodanguarv 198
Meeskond 2
Pikkus 8,08 m
Tiivaulatus 10,36 m
Tiivapindala 27,9 m2
Tühimass 801 kg
Maksimaalne stardimass 1247 kg
Mootor 210 h.-j. Armstrong-Siddeley Lynx IVC 7-silindriline tähtmootor
Tippkiirus 180 km/h
Reisikiirus 153 km/h
Lennulagi 4511 m
Lennukaugus 386 km

Avro 626 (briti kuninglikes õhujõududes Avro Prefect) oli Suurbritannia firmas A.V. Roe and Company (Avro) konstrueeritud ühemootoriline 2-kohaline biplaan, mis leidis kasutust peamiselt õppelennukina.


Arendus ja tootmine[muuda | muuda lähteteksti]

Avro 626 oli sama firma Avro 621 (Tutor) õppe-treeninglennuki edasiarendus, mida kavatseti pakkuda müügiks väikeriikide õhujõududele. Idee oli, et sama lennukit saaks kasutada lisaks lendurite väljaõppele ka mitmesuguste muude erialade õpetamiseks ning harjutamiseks. Mõlemad lennukid olid 2-kohalised, kuid Avro 626 sai taha veel ühe lisakabiini, kuhu pääses tagumisest istmest. Selles kabiinis olid aeronavigatsiooni seadmed, kuulipilduja pöördturell, raadioaparatuuri paigaldamise võimalus. Muus osas oli lennuki konstruktsioon Avro Tutor'iga sarnane: metallraamil riidekattega kere, tiib ühetalaline, samuti riidekattega. Ka jõuallikaks oli sama Armstrong-Siddeley Lynx IVC mootor, vaid Egiptus ja Brasiilia ostsid Cheetah V mootoritega lennukid.

Telik oli kaherattaline, sabakarguga. Mõned hilisemad mudelid said ka sabaratta. Osa lennukeid olid vahetatava telikuga - neid võis kasutada nii ratastelikul kui vesilennukitena - pontoonidel.

Lennukit toodeti peamiselt eksporditellimuste alusel. Kuna rahvusvaheline huvi oli suur, siis ostsid ka briti kuninglikud õhujõud seitse lennukit, mida kasutati navigaatorite väljaõppeks. Briti lennuväe lennukid said nimeks Avro Prefect. Kokku valmis 198 Avro 626 lennukit.

Versioonid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Avro 626: Kahekohaline mitmeotstarbeline õppe-treeninglennuk.
  • Avro Prefect : Briti kuninglikes õhujõududes ning Uus-Meremaa õhujõududes kasutatud nimetus, kusjuures kasutatud versioonid olid erinevad. Briti lennukitel puudus kolmas kabiin, aeronavigatsiooni seadmed olid tagumises istmes. Uus-Meremaal kasutati 3-kabiinilist versiooni.
  • Avro 637 : Avro 626 relvastatud patrull-versioon. Lenduril oli sünkroniseeritud 7.7 mm Vickers kuulipilduja ning vaatlejal sama kaliibriga Lewis. Kaheksa lennukit ostis Lõuna-Hiina valitsus
  • Tatra T.126: Tšehhoslovakkias litsentsi alusel toodetud Avro 626. Valmis vaid üks lennuk, mis ilmselt ei jõudnudki lennata, kuna Tatra tehas läks 1938. aasta Müncheni lepingu tulemusel Saksamaale.

Kasutus Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti ostis 1932. aastal neli Avro 626 lennukit. Mootori tõttu nimetati neid dokumentides tihti ka kui Avro Lynx. Lennukid toodi kodumaale lennuteel - kasutati juhust, et teha vastuvisiidid Eestit külastanud Prantsusmaa ja Itaalia lennuvägedele.

Eestis said Avro 626 lennukid samal ajal ostetud Hawker Hart luure- ja pommituslennukitega relvastatud üksuste treeninglennukeiks. Kaks lennukit pandi ujukitele ning läksid Üksiku Merelennusalga käsutusse, kaks jäid ratastelikule ning neid kasutas algul Üksiku Lennuväedivisjoni nr 3 IV salk, hiljem Rakveres asunud Üksik Lennunväedivisjon nr 1. 1939. aastal merelennusalk likvideeriti ning siis läks ka selle viimane Avro 626 Rakverre.

Kaks lennukeist purunes lennuõnnetustes, ülejäänud kaks olid kasutuses kuni 1940. aasta suveni.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]