Augud

Allikas: Vikipeedia
Augud
Autor Louis Sachar
Tõlkija Leelo Märjamaa
Päritolumaa USA
Žanr lastekirjandus
Kirjastaja Draakon & Kuu
Ilmumisaeg 2005
Lehekülgi 240

"Augud" on Louis Sachari 240-leheküljeline tavaformaadis ja pehmes köites raamat. Raamat on kirjutatud 1998. aastal. Eesti keeles ilmus "Augud" 2006. aastal Leelo Märjamaa tõlkes.

Raamatut premeeriti 1999. aastal John Newbery medaliga, millega autasustatakse USAs kirjanikke silmapaistva panuse eest lastekirjandusse. See on kõige esimene lastekirjanduse autasu maailmas, mida on välja antud alates 1922. aastast ning igal aastal läheb see parimale Ameerika Ühendriikides ilmunud lasteraamatule. Samuti sai raamat ilmumisaastal National Book Awardi.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Raamatu tegevus viib meid Rohelise Järve laagrisse, noorte paranduslikku kolooniasse, kus poisse mehistatakse sellega, et neid sunnitakse iga päev auke kaevama. Rohelise Järve laagris ei ole järve. Kuid seal on lugematu arv suuri auke.

Valesüüdistustusega laagrisse sattunud Stanley Yelnats taipab, et laager ei ole mõeldud ainult poiste kasvatamiseks. Poisid kaevavad auke, sest Laagriülem otsib midagi. Kuid mis võib olla maetud ärakuivanud järve põhja? Stanley üritab tõde välja kaevata.

See on kaasakiskuv, tõsine ja samas humoorikas lugu kuritööst, karistusest ja - lunastusest.