Arutelu:Vanapõhja keel

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Öeldakse ka "muinaspõhja keel", viimane on vist isegi õigem. Andres 4. juuni 2006, kell 17.21 (UTC)

Eesti keele instituudi andmetel on õige nimekuju vanapõhja keel. Muinaspõhja keel peaks rangelt võttes tähendama vanapõhja keele vahetut eelkäijat, kuid Rein Sepp on kasutanud seda mõistet vanapõhja keele tähenduses ja sellepärast on niisugune tarvitus levinud. Kasutatakse ka nimetust vanaskandinaavia keel, mis on iseenesest kõige loogilisem, sest tegemist on skandinaavia keelte vanema vormiga ('Skandinaavia keeled' katab ka islandi ja fääri keele). Tiina357 5. september 2006, kell 23:41 (UTC)

Sain Peeter Pällilt järgmise vastuse:

[Kirjutasite meile: Kas "vanaskandinaavia keel" 'vanapõhja keele' tähenduses ja "muinasskandinaavia keel" 'muinaspõhja keele' tähenduses on korrektsed rööpnimetused, hädapärast aktsepteeritavad sünonüümid või ebasoovitatavad väljendid? ]

"Eesti entsüklopeedia" (ENE) kasutab terminit muinas- ja vanapõhja keel (a-il 800–1200). Paul Ariste "Maailma keeled" (1967) täpsustab, et kõige enne oli muinaspõhja keel, millest on säilinud ruunikirjas mälestisi. Muinaspõhja keele järglaseks oli vanapõhja keel (umbes 800–1200), millel oli kaks murderühma: läänerühm (hilisemad islandi, vananorra, fääri keel ja norra landsmål) ning idarühm (hilisemad rootsi, taani keel ja norra riksmål).

Termin "vanapõhja keel" pärineb seega arvatavasti Paul Aristelt ja seda tulekski soovitada varakeskajast rääkides.

Rööpvariandid "vanaskandinaavia" ja "muinasskandinaavia" on

aktsepteeritavad sünonüümid, sest vihjavad ehk paremini keelte geograafilisele paiknemisele.

Arvan, et võiks alguse jätta, nagu ta on. Lisada võiks lõigu, kus väljendeid täpsemalt kommenteeritakse.
Võin veel küsida ka Tallinna Ülikooli skandinavistide kommentaare. Andres 8. september 2006, kell 20:03 (UTC)

On tekkinud rida viiteid vanaislandi keelele, mõtlen, kas teha eraldi pisike artikkel või panna ümbersuunamine otse siia. Vaatasin, et inglise vikis viib otsing "vanaislandi keel" otse artiklisse Old Norse, saksa vikis on aga eraldi artiklid Altnordische Sprache ja Altisländische Sprache, kusjuures mõlemad viitavad Old Norse'ile. Tiina357 24. september 2006, kell 04:28 (UTC)

Pooldan eraldi artiklit. Andres 24. september 2006, kell 07:01 (UTC)