Arutelu:Valuuta

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Praegu on kaks artiklit, raha ning valuuta. Kas need sõnad polegi sünonüümid? Millised on siis raha ning valuuta erinevused? Valju 13. detsember 2006, kell 10:14 (UTC)

Nähtavasti siin siiski oma nüansid on, sest ei võõrsõnastik ega õigekeelsussõnastik anna valuuta vasteks "raha". ÕS 1999 pakub esmavastena välja "vääring" ja rõhutab tavakeeles kasutamist tähenduses "välisraha". Võõrsõnastik annab vasteks "vääring, rahaühik ja vastava riigi rahasüsteem; välisraha". Raha mõiste on vist ikkagi üldisem. Vähemalt mulle näib nii. -- Toomas 13. detsember 2006, kell 10:18 (UTC)
Kui valuuta on vääring, rahaühik ja vastava riigi rahasüsteem, siis kuidas raha saab veel üldisem olla? Selle nüansi, et nõukogude ajal nimetati välisraha kõnekeeles valuutaks, jätaksin ma lihtsalt kõrvale. Valju 13. detsember 2006, kell 10:29 (UTC)
Valuuta on eelistatud termin ja raha on tema sünonüüm, samuti vääring on sünonüüm
Miks siis valuuta on eelistatum kui raha kui nad on sünonüümid. Mina eelistaksin eestikeelset sõna kui neil pole vahet. Ma ei usu, et võõrsõnade kasutamine muudaks kirjutatut asjalikumaks või teaduslikumaks. Valju 13. detsember 2006, kell 10:47 (UTC)

Näiteks enne oli Rahakomitee, nüüd Valuutakomitee -- alus Eesti Õiguskeele Keskus

Aga on ju elementaarne võtta ette Eesti Entsüklopeedia ja vaadata, et seal on pikk artikkel mõlema märksõna all. Võtke ette ka sünonüümisõnastik ja vaadake, kas kumbki sõna on teise sünonüüm - ei ole. Nii et ma sõdin jätkuvalt sünonüümsuse vastu. Mulle hakkab neid eri määratlusi lugedes tunduma, et valuuta on eelkõige see konkreetne vääring, mis vastavas rahasüsteemis rahale kui maksevahendile omistatakse.
Ja välisraha nimetamist valuutaks ei saa respektaabel teatmeteos kuidagi kõrvale jätta, sest see oleks selle sõna ühe vägagi laialt levinud tähenduse eiramine. Seda ei tee ka ÕS ega EE. -- Toomas 13. detsember 2006, kell 11:33 (UTC)

Valuuta ehk vääringu all mõeldakse konkreetset rahasüsteemi või rahaühikut. Mõlemat võib nimetada ka rahaks, kuid raha kui niisugune ei ole sama mis valuuta. Andres 13. detsember 2006, kell 13:24 (UTC)

Nojah, mul oligi siis vähemalt osaliselt õigus, ainult et Andres ütles seda märksa selgemalt ja lihtsamalt :-) -- Toomas 13. detsember 2006, kell 17:51 (UTC)


Katkine link[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 8. juuli 2013, kell 00:09 (EEST)[vasta]