Arutelu:Vaimupuue

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Praegune välislink ei tööta. Ma ei tea, mis seal varem räägiti, kuid praegune vaimupuude selgitus samal veebilehel lubab arvata, et mõeldakse nii vaimset alaarengut kui vaimset taandarengut [1]. Kuid täpset definitsiooni ei ole paraku siiski toodud.--Rünno 20. jaanuar 2010, kell 06:02 (UTC)

Tundub, et seisukohad on muutunud ja artiklit peaks ajakohastama. Sotsiaalkindlustusamet eristab näiteks psüühikahäiret ja vaimupuuet. Kuigi see ei ole ka päris õige lähenemine - üks psüühikahäire kõik, kuid kaldun arvama, et püütakse eristada kognitiivsete funktsioonide defitsiidist tekkinud puuet (F0x.xx ja F7x.x) ja tahteelu, tundeelu, mõtlemise ning tajumise düsfunktsioonist tekkinud puuet (ülejäänud psüühikahäired).--Rünno 20. jaanuar 2010, kell 06:17 (UTC)


Kas psüühiline haigus on ka vaimupuue? Või on ta miski muu puue? Või pole ta üldse puue? Taivo 17. veebruar 2010, kell 14:43 (UTC)

Vaimne alaareng kuulub psüühika häirete hulka (vaata RHK-10), aga kõik psüühikahäired pole vaimupuudega. Psüühikahäire on üldmõistena kasutusel. --Hälvik 17. veebruar 2010, kell 14:53 (UTC)

Sain aru. Psüühiline haigus ei ole puue. Taivo 18. veebruar 2010, kell 11:08 (UTC)
Haigus muutub puudeks siis, kui on tegemist pikemaajalise protsessiga. Nohu on haigus, kuid ei anna alust puudeks. Haiguslik kurvameelsus on haigus, aga ei pea olema puue. Puudeks muutub kurvameelsus siis, kui haigus ei allu ravile ja mõjutab inimese elu-olu pikema aja vältel. Tavaliselt käivad pikajaline töövõimetus ja puue käsikäes. Haigus on organismi düsfunktsioon, aga puue on on rohkem sotsiaalse fooniga. Aga jah, tuleb nõustuda artikli tekstiga, et asi on selgusest kaugel. Täpsem nägemus puudest on artiklis RFK--Rünno 4. märts 2010, kell 17:47 (UTC)
Sel juhul on artikkel vigane. Artikkel ütleb, et vaimupuue on vaimne alaareng ja mõne meelest ka vaimne taandareng, aga vaimuhaigus pole kumbki. Taivo 4. märts 2010, kell 20:44 (UTC)

Vaimupuue ja psüühikahaigus on täiesti ise asjad. Samuti häire - ajutine, mööduv nähtus - ja puue, mis on püsiv, paljudel juhtudel eluaegne. SSGreporter 4. märts 2010, kell 20:56 (UTC)

Antud arutelu näitab, et psüühikahäire mõiste om ebapiisavalt lahti kirjutatud. Aga siin lühidalt - psüühikahäired on kõik need seisundid, kui psüühika logiseb. Vaimupuue on kognitiivsete funktsioonide, peamiselt intellekt ja mälu logisemine ja kuulub psüühikahäire alla. Nii nagu kopsupõletik kuulub hingamisteede haiguste alla.--Rünno 5. märts 2010, kell 16:43 (UTC)

Kas need "ajupuutega inimesed" ikka kuuluvad siia?

Tundub, et keegi on siin artiklis oma arust nalja teinud. Velirand (arutelu) 1. juuli 2016, kell 12:57 (EEST)[vasta]