Arutelu:Uus-Kaledoonia

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Seoses võro keelega tuleks töötada välja seisukoht mitmes küsimuses:

  • Kas võro keel on keel?
  • Kui jah, mis on selle eestikeelne nimi?
  • Kui võro keel on keel, siis ta on eesti vikipeedias võõrkeel. Kas sellisel juhul tohib teda eelistada teistele võõrkeeltele? (Kui mitte eelistada, siis peaks võrokeelne nimetus olema teiste võõrkeelsete nimede hulgas).
  • Kas alustada võro vikipeedia kirjutamist? Arvan, et see areneks sama kiiresti kui eestikeelne.
Kas on keel? Isiklikult arvan, et võiks nimetada keeleks. Kindlasti on hulk inimesi, kes seda arvamust ei jaga. Kuid
Päll pakub "võro". Olen temaga nõus. "Võrol" on tuuma, mahlakust. "Võru" seevastu on kõrvale kuidagi kuiv, kalk.
Võro kui võõrkeel: kui läheneda asjale mitte väga must-valgelt. Mulle on kõrva jäänud, et rääkides eesti ja võro keelest, kasutatakse sõnu "võro keel" ja "kirjakeel", st võro keel on üks eesti keel. Ja kui eestlased (võrokesed on ju ka eestlased) on nii rikkad, et kahte moodi kirjutada saavad, siis miks seda rikkust vaka all hoida. Ja eeskätt vajaks see rikkus tutvustamist rannaeestlastele põhjas ning läänes. (Kuna nad niigi on hulka võrokeelseid sõnu kasutama õppinud.) Urmas 11:09, 31 Jan 2004 (UTC)

võru keeles Vahtsõnõ Kalõdoonia

"Võro keelt" ja "võru keelt" võib kasutada sünonüümidena. Arvan, et artikli pealkiri peaks olema Võru keel, ka Võrok ütleb nii ning nii on ka vikisõnaraamatus. Andres 08:27, 10 august 2005 (UTC)

See artikkel ei käi Uus-Kaledoonia saare, vaid sõltkonna kohta. Seetõttu ei saa kasutada väljendit "saarel". Andres 28. jaanuar 2007, kell 16:16 (UTC)


Euroopa Liidus on eestlastele liikumine teatavasti viisavaba. Huvitav oleks teada kas viisavabadus kehtib ka kõikide Euroopa Liitu kuuluvate riikide asumaade kohta? Kas näiteks Uus Kaledoonia on eestlasele viisavaba?--Animagi 28. jaanuar 2007, kell 16:35 (UTC)


Uus-Kaledoonia Kongress võttis 13. juulil 2010 vastu sellise lipu:

. Andres 6. august 2010, kell 01:07 (EEST)[vasta]


New Caledonian independence referendum, 2018