Arutelu:Tsütotoksilised T-rakud

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ok, teksti parandamist ei soovita enne tähtaega. Aga kui tähtaeg saab ümber, kas selleks ajaks on vead artiklis parandatud?--Rünno 1. november 2011, kell 20:04 (EET)[vasta]

Retsensioon[muuda lähteteksti]

  • Antud artiklil on tähemärke on veidi alla 10 000, kuid teema on piisavalt kaetud ja põhjalik. Kahjuks pole mitte ühtegi pilti, kindlasti ei teeks paha mõne seletavama pildi lisamine, nt T-raku kinnitumise kohta MHC-le vms. Artiklis võiks mainida ka teisi T-rakke, või vähemalt öelda, et T-tapjarakud pole ainukesed T-rakud ja ka B-lümfotsüüdid on olemas.
  • Väga huvitavad ja kasulikud välislingid. Viited on asjalikud ja korrektsed, kuid neid võiks olla rohkem. Praegu on ainult 2 viidet ja need ka kahel viimasel lausel. Mille põhjal on kogu ülejäänud tekst kirjutatud? Tundub, et on kasutatud inglisekeelset vikit, sel puhul pane tõlgitud lehe mall.
  • Esimeses lauses/lõigus võiks kuidagi täpsemalt kirjas olla, et nad tapavad teisi rakke, mitte ennast, väheteadlikum inimene võib valesti aru saada. Esimeses lauses paranda korrektseks: programmeerimine, tsütotoksilised. Allpool paiknev alapealkiri võiks olla: Roll imuunvastuses.

Paranda järgmised vead:

Aktiveerunud T-tapjarakud läbivad klonaalse (mujal ka sama viga) ekspansiooni seoses tsütokiini IL-2 vabanemise tõttu.

Apoptoosile peab eelnema Tc aktivatsioon ja püsiv seondumine MHC klass I retseptorile.

Tsentrifuugitavas rakukultuuris toimub kaspaaside… .

Seondumise tulemusel aktiveeritakse samuti kaspaasne kaskaad, mis viib lõpuks apoptoosini.

HBV genoom esineb kaheahelalise DNA kujul ning replikatsioon toimub üle RNA vaheprodukti.

Immuunsussüsteemi vastureaktsioon on CD4+ ja CD8+ T-rakkude süntees.

Peamine immuunvastus oleneb CD8+ rakkudest, mis kutsuvad esile nakatunud rakkude apoptoosi.

Eristumata on ka γδT alagruppi kuuluvad rakud, mis osalevad maos mittevalguliste patogeenide äratundmises.

T-rakud, mis on omandanud nii CD4 kui ka CD8 koretseptorid ning stabiilse TCRi nimetatakse topeltpositiivseteks – nii…kui ka puhul ei ole kunagi koma.

Topeltpositiivsed eellasrakud(pidevalt korduv viga) jaotatakse omakorda järgnevalt:… .

Positiivse selektsiooni eesmärk on elimineerida ebaefektiivsed ja negatiivse selektsiooni eesmärk on elimineerida autoimmuunsust põhjustavad T-rakud – Positiivse selektsiooniga elimineeritakse ebaefektiivsed ja negatiivsega autoimmuunsust põhjustavad T-rakud.

Rakud, mis elavad selektsiooni üle, diferentseeruvad üksik-positiivseteks. – Pärast selektsiooni alles jäänud rakud diferentseeruvad üksikpositiivseteks.

Järgnevates lausetes – sellele; peale → pärast; TCR-vahendatud (nimes olev TCR on juba retseptor, ei ole ju retseptor retseptorvahendatud, sama viga on sul korduvalt mujal ka (nt 4. lause). TCR retseptorit ei ole olemas, TCR on ise retseptor ehk nagu sul kolmandas lauses kirjas, et TCR on T-raku retseptor; sama näide on HIV-ga, on HIV ja on HI-viirus); antigeenileJa õigekirja vigu on veel kümneid.

...seega saab Tc peale aktiveerumist indutseerida kõigi tuumaga rakkude apoptoosi – seega saab aktiveeritud Tc indutseerida kõigi tuumaga rakkude apoptoosi;

MHC retseptorile seonduvad T-rakud(koma pole vaja) enamasti mõneks sekundiks, kuid võõrvalgu äratundmisel isegi mitmeks tunniks. Korduvalt käib läbi MHC (membraanseoseline) retseptor (mina ei ole küll sellist asja kuskilt lugenud), MHC ei ole ju retseptor, retseptor ei seondu ju retseptoriga! Ei leidnud viidatud allikatest ka ühtegi lauset, kus oleks MHC-le viidatud kui retseptorile.

Aktiveerunud T-tapjarakud läbivad klonaarse ekspansiooni seoses tsütokiini IL-2 vabanemise tõttu – Tsütokiin IL-2 vabanedes läbivad aktiveerunud T-tapjarakud klonaalse ekspansiooni.

VDJ rekombinatsioon võimaldab piiratud geenide kombineerimisega saada väga suur antigeenide varieeruvus, mis omakorda on oluline võimalikult suure hulga antigeenide äratundmisel – nagu ma sissejuhatava teksti järgi aru saan, siis T-rakul on retseptor ja rakul antigeen, kuidas saab olla antigeenide varieeruvus seaotud antigeenide äratundmisega? Siinkohal on siis vast mõeldud retseptorite varieeruvust? Igatahes kindlasti paranda see retseptorite ja antigeenide teema terves artiklis selgemaks ja üheseltmõistetavamaks.

Kuigi mõlemad T-rakkude grupid eritavad tsütokiine ja kemokiine, mis aktiveerivad täiendavalt immuunsüsteemi, mistõttu suureneb nakkusohus olevate rakkude vastupanuvõime ja toimub range virioni partiklite eemaldamine ringlusest – ei ole lause, kuna kõik komadega eraldatud osad on kõrvallaused, kuid terviklikku pealauset ei olegi.

Artikkel on üldjuhul arusaadavalt kirjutatud, kuid esineb palju sisulisi ja õigekirja vigu. Lauseehitus ei ole eesti keelele kohane, tundub, etinglisekeelsest tekstist tehtud tõlge pole just kõige kvaliteetsem. Vaata kindlasti üle kõikide lausete lauseehitus (nt alapeatükis apoptoosi indutseerimine on ikka väga koledad laused).

  • Artikli ülesehitus ja vormistus vastavad Vikipeedia tavale. Järgnevatele mõistele võiks teha siselingid: hematopoeetilised tüvirakud, diferentseerumine, presistentne infektsioon, antigeen, tsütotoksiline, glükoproteiin, membraanseoseline, kasvufaktor. Võiks olla ka „Vaata ka“ lõik, kus oleks viited tütotoksiliste T-rakkudega seotud teemadele.

Artikkel tervikuna on üsna kvaliteetne. Paranda vead ära ja saad juba väga asjaliku kirjutise. Vabandan, kui parandasin midagi valesti või sain ise valesti aru. Geen 9. november 2011, kell 19:18 (EET)[vasta]

Väga hea retsensioon, sain enamus vigu parandatud. Vanamees 11. november 2011, kell 11:31 (EET)[vasta]


Mõiste sünonüümidelt võiks teha ümbersuunamised.

  • MHC klass I antigeenMHC I klassi antigeen
  • mis on eelasrakud?
  • Eelasrakud, mis on jõudnud tüümusesse (tümotsüüdid), jätkavad jagunemist. ("tüümuses" võib vast ära jätta)
  • T-rakud, mis on omandanud ...T-rakke, mis ..., samas lauses puudu koma.
  • naiivsete T-tapjarakkudega – nad pole
  • glükoproteiin, millel on koretseptori roll
  • väldi lausekontstruktsiooni "midagi on tehtud millegi poolt"
  • mida leidub kõigi veres ringlevate
  • enamasti piirdubpiirdub enamasti
  • seoses tsütokiini IL-2 vabanemise tõttu vigane
  • vabastab Tc perforiine vesiikulitest, mis tekitavad raku membraani auke kas vesiikulid tekitavad auke?
  • seriin proteaasid ei ole õige
  • Gransüümid sisenevad perforiinide tekitatud avavuste kaudu membraanis.Gransüümid sisenevad perforiinide tekitatud avauste kaudu rakku.
  • enamik imikuid
  • persistentne
  • T Peamine imuunvastus mingi viga?
  • vähi- ja viirusvastases

Adeliine 20. november 2011, kell 17:37 (EET)[vasta]

Vead on enamuses parandatud ja kui teile artikkel ei meeldi, siis Vikipeedias on võimalik see alati ümber kirjutada.

Vanamees 16. detsember 2011, kell 12:36 (EET)[vasta]


Ma ei ole öelnud, et mulle artikkel ei meeldi. Ja sellel, kas see mulle meeldib või mitte, pole mingit tähtsust. Muidugi saab Vikipeedias seda hiljem lõpmatuseni parandada. Tähtis on see, et Sina praegu sellest õpid :).

  • T-rakud, mis on omandanudT-rakke, mis, samas lauses puudu koma.
  • glükoproteiin, millel on koretseptori roll
  • väldi lausekonstruktsiooni "midagi on tehtud millegi poolt"
  • kõigi veres ringlevate
  • raku poolt eritatavaid ei olnud hea mõte lisada, "poolt"-konstruktsioon ei ole eesti keelele loomulik. Adeliine 23. detsember 2011, kell 03:29 (EET)[vasta]
  • T-rakud, mis on omandanudT-rakke, mis, samas lauses puudu koma. Kuskohas ja mis reegli järgi, siis võimalik midagi õppida.
  • glükoproteiin, millel on koretseptori roll, kuidas selle tulemusena lause arusaadavus paranes?
  • kõigi veres ringlevate Miks?

Mõnigad küsimused tekkisid, aga nüüd peaks küll parandatud olema. Vanamees 2. jaanuar 2012, kell 20:51 (EET)[vasta]

  • Pealause: T-rakke nimetatakse topeltpositiivseteks. Selle sees kiiluna (käib sihitise ehk T-rakkude kohta) on kõrvallause "mis on omandanud nii CD4 kui ka CD8 koretseptorid ning stabiilse TCRi". Kõrvallause eraldatakse komadega. Kogu lauset nimetatakse põimlauseks.
  • "rolli omama": arusaadavus ilmselt jäi samaks, aga ilusat eesti keelt tuli juurde. "Armastus kolme apelsini vastu" oled näinud? "Oman mõtet!" Vaata ÕS.
  • "kõigi rakkude pinnal": sõna "kõik" ühildub siin sõnaga "rakkude" → "kõigi rakkude" (proovi öelda kõigil rakkude pinnal, ei lähe mitte)
  • loodan, et sain kasulik olla :)

Adeliine 3. jaanuar 2012, kell 04:46 (EET)[vasta]

---Tänan Vanameest ja püüan artiklit mitte ümber kirjutada, see on oluline (kellele, milleks ja kui palju see jäägu ära) aga püüan koos Vanamehega avada pisut tsütotoksiliste rakkudega seonduvat. Huvitav, et kellelgi pole tekkinud küsimust selle kohta kellel ja kus nad asuvad?

Enamikel inimetajatel on kaasasündinud kaitse keskne organ- inimestel kutsutakse teda tüümuseks- lindudel Fabriciuse paun---jne

aga märkasin, et näiteks on toodud apoptoosi teel t-rakkude ringlemine, neid ringlusteid ja molekulaarseid tasandeid on hulgem; aga veel märkasin, et tüümuse koor signaliseerib (Vanamehel tõmbab) luuüdis tümotsüütide eel ehk prekursoreid (eelrakk) (koos hulga teiste molekulidega loomulikult)---need nimetatud prekursorid lähenevad tüümusele ning tüümuse koore pinna kaudu hakkab toimumine, osa ka siin kirjeldatud;

Tümotsüüdid on : T- tüvirakud (inglise stemm cell) -paljunemisvõimeline, osaliselt diferentseerunud rakk ka eelrakk, mille jagunemisel tekivad lümfisüsteemi tarvis diferentseerunud rakud; Pre T- rakud Immature T-rakud .....

enne juba kui tüümuse koor signaliseeruma asub, vajaks sissetõmmet transcription factor Foxn1, tüümuse koore ning tüümuse säsi rakkude diferenetseerumise reguleerija, Foxn1 töötab enne kui hakkab tööle pre-tümotsüütide ringlus luuüdi kaudu.

seda kõike ei pea olema aga on, kuna lisasin juba tsipa ka lümfotüütide kaudu siis pakun ka edasi:

Mature T-rakkudeks loetakse: CD4 pluss helper T cells CD4 pluss või CD8 pluss supressor T cells CD 8 pluss tsütotokslised T-rakud ...

....ei maksa nördimust tunda, ka mulle isiklikult on seda küike vaja sama palju kui Jänesele STOPP!TULD!

aga

tsütotoksiline T-rakk (inglise cytotoxic T-cell) – rakke hävitav T- lümfotsüüt,luuüdis tüverakust arenev lümfotsüüt , mis küpseb tüümuses (harkelundis (-näärmes) ning reageerib antigeeni pinnal asuvate molekulrühmade kaudu--- see on Meditsiinisõnastikust....

aga

tsütotoksiliste T-rakkude üheks oluliseks ülesandeks on makrofaagide aktiveerimine http://et.wikipedia.org/wiki/Makrofaagid

Kõik Mature T-cells kaasa arvatud tsütotoksilised T-rakud migrate to the paracortex (thymic-dependent zone) of all lymph nodes, peri-arterial lymphatic sheath (PALS) in the spleen, and gut-associated lymphatic tissue (GALT) to await antigen exposure...


IL-2 lisaks IL-3,-4,-5 ja -6 oleks tore vast... tore viki avardumise kaudu, et nende töö püüab tagada kaasasündinud kaitset (immuunsust) , omandatud ning ka mittespetsiifilist immuunsust.....

Tsütotoksilised rakud eritavad veel perforins, cytolysins, lymphotoxins and serine esterases jne

http://www.copewithcytokines.org/cope.cgi?lex_c http://www.copewithcytokines.org/cope.cgi?key=T-cells

ja abi http://et.wikipedia.org/wiki/Arutelu:L%C3%BCmfots%C3%BC%C3%BCt

15.dets ka, 18:15 Mariina


Püüan sisse segada ka meditsiini kaudu inglise keelse termini ja olemasolul ka meditsiinilise termini lühendi, miks: a) meditsiiniasutused kasutavad (ei tea miks küll???) ametlikes dokumentides (arhiveerimistähtajaga 75 aastat peale dokumneidle trükitud nime ja isikukoodiga inimese surma) ikka hoogsalt ingliskeelseid termineid ja lühendeid jne...nii näiteks on Tartu Ülikooli Kliinikumi dokumentidel lühendid AKG- angiograafia WBC- white blood cell count - leukotsüüdid LYMPHO- lümfotsüütide arv BASO- basofiilide arv jne jne.

Pluss- kui lisan lühendi lühendite loetellu siis üsna ruttu see sopeeritakse...

Meditsiini termineid loen alustuseks elektrooniliselt ja siis tõlgin mõtte kaudu, kuna inglise-eesti bioloogia-immunoloogia-mikrobioloogia-histoloogia-matemaatika-personaalmeditsiini sõnaraamatut ega entsüklopeediat ei oma) küll aga ligipääs osadele Oxfordi Meditsiini raamatutele elektroonilisel teel ja siis kasutan nii Meditsiinisõnastikku aga ka Meditsiiniterminite lühendite raamatut... kui vikila(p)sed vajavad veel tõendavaid asjaolusid siis tuleb neil need vast ise fabritseerida, paremat minul pakkuda pole eesti kaudu-----16.dets ka 2012, Mariina ---- Saksa kanaldab uudiseid RTLis, et vaata kurja maailmalõpu eelgi on poelettidele laetud kaupade üleküllus.... Eile samas: Stuttgart 21 kulusid (2012 seisuga 4,33 miljardit eurot eelarves) tuleb tõsta üle veel üle 1 miljardi euro võrra : http://de.wikipedia.org/wiki/Stuttgart_21#Kosten_und_Finanzierung- meie riigi 1 aasta eelarve....mõtleks eile, kui suure huviga punnisime Soome kanaleid 30 aastat tagasi, teadsime sedagi kui head porgandisalait Soome presidendiproua valmistab aga kuhu on kadunud maailmahuvi või pole?..... Mariina