Arutelu:Tonaalne muusika

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Teen ettepaneku liita see artikkel artikliga tonaalsus. Põhjus: pole mõtet rääkida samadest asjadest kahes erinevas kohas. Siin võiks olla vastava läbiva omadusega heliteoste loend, kuid kas sellisel loendil on mõtet?--Andrus Kallastu 1. oktoober 2007, kell 13:00 (UTC)

Mõisted on ju erinevad, miks ei võiks ola kaks artiklit?

Tonaalne muusika on kindlas tonaalsuses (helistikus) kirjutatud või esitatud muusika. Enamik tänapäeval esitatavast muusikast on tonaalne.

Miks see ei kõlvanud? Andres 1. oktoober 2007, kell 18:21 (UTC)
1. Mõiste helistik ei võrdu minu teada päris üks-üheselt mõistega tonaalsus, vähemalt ei tohiks neid niisama lihtsalt ilma mingisuguse lisaselgituseta sünonüümiks muuta. Pean seda asja veel uurima (või teeb seda keegi teine, kes konkreetselt tegeleb vanema muusika teooriaga): tonaalsus mõistena on nii oma pika ajaloo kui ka universaalsuse tõttu palju keerulisem nähtus kui näiteks atonaalsus. Seda enam, et see mõiste ei põhine nö füüsikal (või põhineb sellel kaudselt), vaid on puhtalt sotsiaalkultuuriliselt tingitud hinnanguline neologism.
2. Väide "Enamik tänapäeval esitatavast muusikast on tonaalne" on täielikult tuulest tõmmatud jutt. Ma ei hakka sellise asjaga isegi mitte vaidlema.
3. Kui atonaalsete heliteoste loendil oleks veel mingi hoomatav mõõt, siis "tonaalse muusika" ehk tonaalsetel alustel kirjutatud heliteoste või selliste heliteoste, mille üheks määravaks omaduseks on tonaalsus, loend oleks ilmselt võrdne "inimeste loendi" koostamisega.
4. Kui muusika on juba kirjutatud, küll ta siis ka esitatakse. See "kirjutatud või esitatud" jääb niisugusel kujul segaseks. --Andrus Kallastu 1. oktoober 2007, kell 19:47 (UTC)
Sõna "tonaalsus" on ka "helistiku" sünonüüm. See tähendus on fikseeritud ka ÕS-is ning selle olemasolu tuleb arvesse võtta. Peale selle on sel sõnal ka tähendus maalikunstis ning ülekantud tähenduses. Artiklis "Tonaalsus" tuleb küll rääkida tonaalsusest kui muusika omadusest, kuid mingi link peaks minema ka helistiku peale.
See on küll minu meelest tõsi, et tonaalne muusika ei pea olema kindlas helistikus.
Minu meelest on küll ilmne, et enamik esitatavast muusikast on tonaalne. Kui näiteks raadiot lahti hoida, kui sageli sealt atonaalset muusikat kuuleb? Kui palju on plaadipoes ja kontserdikavades atonaalset muusikat? Seda asjaolu on minu meelest oluline mainida.

Pakuksin sõnastada nii: "millele on iseloomulik tonaalsus". "Põhiomadus" on arusaamatu ja kahtlane.

Andres 2. oktoober 2007, kell 06:39 (UTC)

Nõus. --Andrus Kallastu 2. oktoober 2007, kell 06:51 (UTC)

Vaata ka Arutelu:Atonaalne muusika. Võib-olla võiks siin sama teha. See nüanss on, et tonaalsus võib muu valdkonna mõiste ka olla, aga selle saab pealkirjatäpsustustega lahendada? Adeliine (arutelu) 19. juuli 2022, kell 23:27 (EEST)[vasta]