Arutelu:Tasapeegel

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Parem ja vasak[muuda lähteteksti]

Kogu see lõik parema ja vasaku äravahetamisest on vale ja selle kohta polegi suurt muud öelda, kui et on levinud müüt, ka mõnedes õpikutes, justkui peegel vahetab ära parema ja vasaku poole.

"See muutub veelgi arusaadavamaks kui kanda särki millel on mingisugune tekst. Näiteks kui särgil on kirjas "NIKE" siis peegelpildis on "EKIN". Siinkohal tasub tähele panna, et mitte ainult tähed pole vales järjekorras, vaid tähed ise on ka ümberpööratud(vasakult paremale)." - Kui vaadata seljas oleval särgil olevat teksti ilma peeglita, siis on kiri täpselt samamoodi tagurpidi, nagu seda võib näha peeglis. Tekst särgil ongi kandja suhtes tagurpidi, sest see ei ole mõeldud lugemiseks kandjale, vaid tema vastas seisvatele inimestele.

"Muud orientatsioonid jäävad paika." - Kui vaadata käes oleva raamatu kaant peeglist, siis on kiri paremalt vasakule sellepärast, et raamatut peegli poole pöörates pöörame me seda tavaliselt ümber vertikaaltelje. Meie ise pöörasime kirja enda suhtes teist pidi, seda ei tee peegel. Kui me pööraksime raamatu peegli poole ümber horisontaaltelje, siis oleks kiri peegelpildis vasakult paremale, aga alumine ja ülemine pool oleks ära vahetatud. Kõiges selles on lihtne veenduda, kui vaadata peeglist läbipaistavale kilele kirjutatud teksti.

"Kui rääkida telgedest siis olgu X-telg vasakult paremale, Y-telg ülevalt alla(peast jalgadeni) ja Z-telg näitab samas suunas mis nina. X ja Y telg klapivad, kuid Z-telg näitab vales suunas." - Ebaselge jutt, aga siin on mõte õige. Peegelpilt on ümber pööratud peegelpinnaga ristuva telje suhtes, mitte vasak-parem ega üleval-all teljel.

"Peegelpilt moodustub, kui ette kujutada ennast minemas peegli taha ja pöörata ennast ümber." - Kui hoida paremat kätt käeseljaga enda poole, siis on pöial vasakul. Kui pöörata peopesa enda poole (pöörata ennast "peegli taga" ringi), siis osutab pöial paremale. Peegelpildis sellist asja ei juhtu, s.t peegelpilt ei moodustu nii, nagu siin väidetud.