Arutelu:Sven Lõhmus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ta on ka laulja (Mr. Happyman ja Black Velvet) ning esinemistel vist sünti mänginud. Samuti on temaga seotud artistide loetelu nii pikk, et enne läheb päev õhtusse kui need üles loetud saab (esialgu meenuvad Laura, Mari-Leen, Nightlight Duo jne.)--WooteleF 8. märts 2009, kell 08:59 (UTC)

Kas laulukirjutaja on või ei ole helilooja? Miks neid mõnikord üht- ja mõnikord teistmoodi tituleeritakse? St, kas nad käivad heliloojate loendisse? Neid ei tundu seal seni nagu eriti olevat. --Epp 8. märts 2009, kell 17:19 (UTC)
Laulukirjutaja all mõeldakse vist seda, kes teeb nii sõnad kui ka viisi. Teiselt poolt, levilaulude muusika autoreid ei peeta heliloojateks kitsamas tähenduses. Muidugi ei ole siin selget piiri. Andres 8. märts 2009, kell 17:26 (UTC)
Laulukirjutaja on tõesti koondmõiste heliloojast ja luuletajast. Ka nende jaoks oleks vaja teha eraldi loend? Heliloojaks õpitakse, laulukirjutajaks saab lihtsamalt. --Tiuks 8. märts 2009, kell 18:24 (UTC)
Lähen vist küll teemast välja, kuid ei saa ütlemata jätta. Helilooja tegevus on looming nagu iga loomeisiku tegevus. Nii leian, et heliloojaks ei saa õppida nagu ei saa õppida kirjanikuks või luuletajaks või kunstnikuks. avjoska 8. märts 2009, kell 18:35 (UTC)
Ma mõtlesin seda, et komponeerimise eriala lõpetanuid nimetatakse kindlasti heliloojateks aga süldibändi laulu võib lastemuusikakooli haridusega kirja panna (viis ja akordi märgid). Nüüd on veel vastavad programmid, et võid loo sisse mängida ja noot tuleb iseenesest. --Tiuks 8. märts 2009, kell 18:44 (UTC)
No aga seegi on ju helilooming.--WooteleF 8. märts 2009, kell 20:42 (UTC)
Ärme siis kõhkle ja paneme laulukirjutajad heliloojate loendisse. Helilooming on ta ju nii või teisiti, olgu helilooja asemel viisi autor või laulukirjutaja. --Tiuks 8. märts 2009, kell 23:19 (UTC)
Sellised viisiloojad ütlevad sageli ise ka, et nad pole heliloojad. Mina ei hakkaks heliloojate loendit igasuguste viisitegijatega koormama. Andres 9. märts 2009, kell 07:23 (UTC)
Tegelikult on ju sisuline vahel laulukirjutaja ja helilooja vahel tõesti olemas aga sõna laulukirjutaja ÕSis ei ole. Peamine vahe on selles, et laulukirjutaja loob nii muusika kui sõnad aga helilooja loob ainult muusika. Samas on levimuusikas tavaline, et üks isik loob ainult muusika ja teine näiteks ainult sõnad. Sellised viisiloojad ütlevad sageli ise ka, et nad pole heliloojad. - Sooviks vähemalt kümme viidatud näidet selle kohta.--WooteleF 9. märts 2009, kell 08:14 (UTC)
Minu meelest võiks iga juhtumit ju eraldi vaadata. Näiteks Raimond Valgret või Kustas Kikerpuud võib ju heliloojaks nimetada? Kas nüüd kirjutab tõesti enamasti sama inimene nii viisi kui ka sõnad? Mina algul tegelikult mõtlesin ikka viisiloojaid. Aga helilooja definitsioon võiks muidugi täpsem olla. --Epp 9. märts 2009, kell 08:35 (UTC)
Muidugi võib Raimond Valgret ja Kustas Kikerpuud heliloojateks pidada. Ma toetun ainult kõhutundele, selletõttu mul mõistlikku argumenti pole. Ma paneksin filmirežissööride loendisse kõik, kes on vähemalt ühe filmi lavastanud ja filosoofide loendisse kõik, kes on vähemalt ühe filosoofilise teose avaldanud või kas või teadaolevalt kirjutanud, aga heliloojate loendisse ma ei paneks igaüht, kes on mõne heliteose loonud. Minagi olen loonud heliteose, kuid ma ei ole helilooja. Võiks muidugi seada kriteeriumiks, et teos on avalikult ette kantud, aga ma ei tahaks vist isegi näiteks Vladimir Võssotskit ega Jaan Tättet heliloojaks nimetada. Aga noh, vaadake ise.
Ma olen kuulnud sääraseid väiteid rohkem raadios ega oska neid üles leida. Kümmet vast kokku ei tule, kuid mul on jäänud mulje sellisest hoiakust kui tüüpilisest: "mis helilooja mina nüüd olen, helilooja on ikka midagi muud". Ma ei mäleta täpselt, mida rääkis Vaiko Eplik, aga mul jäi tema jutust mulje, et ta pigem konstrueerib kui loob heliteoseid. Andres 9. märts 2009, kell 10:02 (UTC)
Laulukirjutajad peaksime panema eraldi kategooriasse (en:Category:Songwriters) ja sellisel juhul võib teha ka eraldi loendi. Heliloojad on kindlasti süvamuusika kirjutajad, sest selleks on vaja harmooniat õppida. Levimuusika kirjutajad on tavaliselt laulukirjutajad ja otsustada tuleks sellel järgi, kuidas ajakirjanduses on neid nimetatud. --Tiuks 9. märts 2009, kell 12:06 (UTC)
Haridus ei puutu praegu asjasse. Probleem on selles, et pole eesti keeles pole selgepiirilist vahetegemist helilooja ja laulukirjutaja vahel. Muide Sven Lõhmust on meedias korduvalt heliloojaks nimetatud. Nagu ka Jaagup Kreemi ja Hendrik Sal-Sallerit.--WooteleF 9. märts 2009, kell 12:10 (UTC)
Meediast tuleb artiklid üles otsida, sest muidu me ju ei tea kuidas nimetada. Kui on mõlemaid kasutatud, siis peame tegema mingi valiku. Hetkel on mul muid tegemisi nii palju, et pole mahti otsida. Ole hea ja otsi Sveni kohta. --Tiuks 9. märts 2009, kell 12:19 (UTC)
Google järgi on kõik need Eesti songwriterid pigem heliloojad kui laulukirjutajad. Seega eesti keeles pole sellist vahetegemist nagu on inglise songwriteri ja composeri vahel.--WooteleF 9. märts 2009, kell 12:26 (UTC)
Nii lihtne see ei ole. Ithaka Maria on ka laule teinud aga teda ei saa nimetada heliloojaks. Meil on see termin veel kujunemisjärgus ja selle juurutamine alles käib (ajakirjanduses). --Tiuks 9. märts 2009, kell 12:32 (UTC)
Ei, see juurutamine ei hakanud kuskilt silma. Sõna laulukirjutajat kasutatakse, kuid see kasutamine on mõnevõrra juhuslik. Helilooja on ikka masendavas ülekaalus. ÕSi järgi on helilooja komponist, muusikateoste looja. Meie artikli heliteos järgi võib iga pop-, lori-, rahva-, jms. laulu pidada muusikateoseks.--WooteleF 9. märts 2009, kell 12:58 (UTC)
Ja ka inglise keeles hõlmab composer songwriteri. The term "composer" is often used specifically to mean a composer in the mainstream Western tradition of classical music. In popular and folk music, the composer is typically called a songwriter (since the music generally takes the form of a song).--WooteleF 9. märts 2009, kell 13:04 (UTC)
Need ei saagi olla erinevad mõisted, lihtsalt heliloojat kitsamas mõttes nimetatakse laulukirjutajaks. Inglise viki teeb ka vahet süvamuusika ja kergemuusika loojate vahel. Meil tuleks sama teha. Elame infoühiskonnas ja see, mida kirjutati 50 aastat tagasi ei pruugi enam sobida. Muutuvad ajad ja mõisted. --Tiuks 9. märts 2009, kell 13:14 (UTC)
Jah, aga me ei saa ise hakata sõnadele tähendusi mõtlema. Laulukirjutajat kasutatakse võrreldes heliloojaga ikka väga vähe. Ja tundub, et laulukirjutajat on kasutatud ka näiteks Andrew Lloyd-Webberi kohta. Siit järeldub, et sellel sõnal pole kindlalt fikseeritud ja laialdaselt aktsepteeritud sisu.--WooteleF 9. märts 2009, kell 13:17 (UTC)
Laulukirjutaja on veel liiga värske mõiste aga muusikaajakirjanikud kasutavad seda. Olen ise lugenud Publikust või Elu24-st. --Tiuks 9. märts 2009, kell 13:21 (UTC)

Mul ei ole konkreetselt Sven Lõhmuse puhul vastuväiteid heliloojaks nimetamisele.

Ajakirjanduse järgi ei saa minu meelest küll sääraste asjade üle otsustada.

Meil on siin kaks raskust. Esiteks on sõnade tähendused ebamäärased ning teiseks võib ühel sõnal olla mitu tähendust. Ka ÕS ja EKSS eo fikseeri kõiki tähendusi ja tähendusvarjundeid.

See, et üks sõna midagi tähendab, ei tähenda veel, et seda sõna võib konkreetsel juhul selles tähenduses kasutada. Näiteks sõna "matemaatik" tähendused võimaldaksid matemaatikuks nimetada palju rohkemaid inimesi, kui sobiks panna matemaatikute loendisse. Umbes nii on minu meelest ka heliloojatega. Laiemas mõttes on heliloojad kõik heliteoste loojad, ebamäärases kitsamas tähenduses mitte kõik. See tekitab probleemi, mille me peame ise lahendama.

Laulukirjutajate ja heliloojate vastandamine pole minu meelest õige. Andres 9. märts 2009, kell 16:40 (UTC)

Sellisel juhul tuleks heliloojate loendi algusse (ja miks mitte ka kategooriale) lisada selgitus, et keda seal õigupoolest siis loetletud on. --WooteleF 9. märts 2009, kell 16:49 (UTC)
Ma arvan, et peaksime lähenema sellest küljest, mida helilooja on kirjutanud. Kui ta on kirjutanud ainult laule, siis ongi laulukirjutaja. Siit fantaseerin definitsiooni, et laulukirjutaja on helilooja, kes kirjutab laule. --Tiuks 9. märts 2009, kell 19:14 (UTC)
Iseenesest pole see halb definitsioon, kuid minuarust on siis kohatu, et heliloojate loend ja kategooria reserveeritakse vaid süva- või klassikalise muusika loojatele.--WooteleF 9. märts 2009, kell 19:32 (UTC)
Heliloojate loendit ei tule reserveerida ainult süvamuusika kirjutajatele. Kui me ei taha kõiki heliteoste autoreid sinna panna (mina ei paneks), on siiski kriteeriumi minu meelest lootusetu sõnastada. Andres 9. märts 2009, kell 20:14 (UTC)
See on ju selge, et kõik ei sobi heliloojate loendisse aga samas on kriteeriumi ka raske sõnastada. Igal konkreetsel juhul peab eraldi otsustama. Sven tõsisema loominguga ei tegele ja seetõttu võiks ju laulukirjaja kategooriasse lisada. --Tiuks 9. märts 2009, kell 21:48 (UTC)
Lõhmus on täiesti kindlalt helilooja (minu teada on iga muusikapala meloodia autor helilooja). Lõbusaks vahepalaks: krooni ajal liikunud ringi kuulujutt, et Lõhmus saab ainuüksi Autorihüvitusfondist oma heliloomingu eest aastas üle miljoni krooni hüvitist. 2007. aasta intervjuust Lõhmusega:
Ajakirjanik: "On kirjutatud, et olete üks kolmest eesti heliloojast, kes teenib aastas üksnes autoritasudest üle miljoni."
Lõhmus: "Ei ole võimalik! Seda pole kunagi juhtunud, ma ei tea, kust niisugune jutt tuleb. Kolme–nelja helilooja peale kokku võib tõesti aastas miljon tulla." (intervjuu Järva Teatajas) Kuriuss 4. juuni 2019, kell 23:13 (EEST)