Arutelu:Slaavi keeled

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

1) Ka russiini ja kašuubi keel on slaavi keeled. Kašuubi keel on kindlasti lääneslaavi keel, aga millisesse rühma kuulub russiini keel, seda ei tea. Valju 16. detsember 2006, kell 14:52 (UTC)

Idaslaavi keelte hulka. Andres 16. detsember 2006, kell 15:38 (UTC)

Serbia-horvaadi keel on siit kaks korda kõrvaldatud, aga niisugune asi või mõiste on ometi olemas. Mida teha? Andres 24. september 2009, kell 10:07 (UTC)

Kas õige nimi pole mitte serbohorvaadi keel? Vähemalt Švejki-raamatus esines aeg-ajalt tõlkimatu sõim serbohorvaadi keeles. Taivo 24. september 2009, kell 15:35 (UTC)
Varem kasutati nime serbohorvaadi, aga et seda keelt enam ei kasutata, siis võiks ka eesti keeles jääda varasema nime juurde. See on minu arvamus.
Kuid slaavi keelte nimekirja peab serbia-horvaadi (või serbohorvaadi) keel jääma igal juhul. Serbohorvaadi keele loomist alustati 19. sajandi lõpus nii Serbia kui ka Horvaatia haritlaste poolt. Serbias kasutati enne seda ühtset kirjakeelt, ühtne horvaadi kirjakeel aga puudus. Horvaatia igas piirkonnas kasutati oma kirjakeelt, ka Bosnias ja Hertsegoviinas polnud ühtset kirjakeelt. Suurema kandepinna saavutas serbohorvaadi keel 1920. a paiku koos panslavismi ideede levikuga ja eeskätt seoses Serblaste, Horvaatide ja Sloveenide Kuningriigi loomisega. Paraku jäi serbohorvaadi keel siiski ainult ametlikuks riigikeeleks, mida õpetati koolis ja milles anti välja dokumente, igapäevase kõnekeelena kasutati seda väga vähe ja kui siis pigem serblaste hulgas, horvaatide hulgas mitte. Pärast Jugoslaavia lagunemist väldivad horvaadid igasugust serbohorvaadi keele nimetuse kasutamist. Mõnes kohas, näiteks http://en.wikipedia.org/wiki/Montenegrin_language mainitakse ka tšernogooria keelt. Keeleteadlased, et mitte kasutada poliitiliselt vastuvõetamatut serbohorvaadi keele nimetust, kasutavad horvaadi, serbia ja bosnia keelest rääkides ühist nimetust lõuna-slaavi keskrühma keeled.Valju 24. september 2009, kell 16:56 (UTC)
Nii palju kui mina aru saan, pooldab EKI praegu nimetust "serbia-horvaadi keel". See, et keelt enam ei kasutatata, pole tõsi. On isegi Vikipeedia selles keeles.
Selle nime all peitub tegelikult kaks asja: keel, mille murdeid räägitakse Serbias, Horvaatias jm, ning kirjakeele norm, mis nüüd on laiemast käibest kadunud. Esimeses tähenduses on serbia, horvaadi ja bosnia keel selle erinevad standardid. Andres 25. september 2009, kell 08:31 (UTC)

"mida kõneleb umbes 265 miljonit inimest." Ingliskeelses vikipeedias on kõnelejate arvuks 315 miljonit. Velirand (arutelu) 7. jaanuar 2016, kell 11:14 (EET)[vasta]